Университетът по хранителни технологии (УХТ) се утвърди като най-авторитетната школа за подготовка на професионалисти в сферата на хранителната наука и технологии през своята 68-годишна история. Това каза в приветствието си по повод официалното откриване на новата академична година ректорът проф. д-р Пламен Моллов и  се обърна  с „Добре дошли“  към  първокурсниците.

Основното предимство на нашите студенти е успешната им реализация на пазара на труда, което се дължи на високото ниво на преподаване в университета и умелото съчетаване на атрактивни специалности, разработени чрез умело съчетаване на дългогодишни традиции, креативност и новаторство, продължи ректорът. Според него всичко това дава самочувствие на академичната общност като образователен лидер в сферата на хранителните технологии и увери студентите, че знанията, които ще получат в УХТ, времето и усилията, които положат, ще се превърнат в най-ценния им житейски капитал.

В мое лице се вижда връзката между науката и бизнеса, с която се гордея, каза в приветствието председателят на 39-то Народно събрание доц. Борислав Великов. Той припомни, че партньорството му с университета датира от доста време, а заедно с колегите на проф. Моллов е внедрявал модерната технология за студена пастьоризация на плодовете и зеленчуците. Това е нещо, което безспорно ще бъде интересно и на студентите, които сега навлизат в науката и практиката, посочи той и поздрави студентите от първи курс за избора им да учат в УХТ.

Зам.-министърът на туризма Мария Белколева увери студентите, че тяхната роля в отрасъла е огромна, за да бъде реализирана новата политика и въведени успешни практики в сектора, свързан с всички области на родната икономика.

Динамиката на икономиката и висококонкурентният пазар на труда в Европейския съюз  налагат да бъдат осъвременени принципите на обучение у нас, заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев на откриването. „Земеделският сектор има нужда от добре образовани специалисти, които да продължат да го развиват и занапред“, подчерта той.

Университетът по хранителни технологии е мястото, където академизмът среща практиката, заяви зам.-областният управител Даниела Николова. Тя призова студентите да черпят с пълни шепи от знанието, до което се докосват, и изтъкна, че ректорът проф. Моллов със своя авторитет и визионерство е утвърдил УХТ на водещо място не само в страната, но и в световен мащаб.

Зам.-кметът Стефан Стоянов определи Пловдив като икономическо чудо, превърнало го за кратко в желано място за работа и живот. Част от този успех несъмнено се дължи на висшите училища и на УХТ. Той призова студентите да учат и да участват активно в международните образователни програми, за да гарантират по-нататъшното развитие на икономиката.

Отговор на приветствията от името на първокурсниците поднесе Исабела Михайлова, приета с максимален бал 24 в специалност „Анализ, контрол и екология на храните“. Тя увери, че въпреки различията си, всички са готови да покоряват нови върхове. Обединени са от стремеж към нови знания и хоризонти.

Сред гостите на откриването бяха Мехмед Дикме, министър на земеделието и горите 2001-2205 г., бивши ректори на университета, председателят на Съвета на настоятелите на УХТ Стойко Кировски и негови членове, представители на пловдивски висши училища, на държавната и местната власт.

Утре всички студенти започва обучението  присъствено. Ръководството е в готовност веднага да премине към работа в електронна среда на обучение при разрастване на заболеваемостта от COVID-19. Проявявайки загриженост за здравето на учащите в УХТ, на всеки първокурсник и тази година бе осигурен персонален таблет за ползване през целия период на обучение.

Проф. Моллов връчи лично студентските книжки и таблетите на 7-те първокурсници, приети с максимален бал:

Асен Гечев – специалност „Компютърни системи и технологии“

Елия Ерменкова – специалност „Технология на виното и пивото“

Исабела Михайлова – специалност „Анализ, контрол и екология на храните“

Лидия Георгиева – „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“

Момчил Иванов – специалност „Биотехнологии“

Никол Караганова – специалност „Храни, хранене и диететика“

Силвия Лесова – специалност „Технология и качество на храни“