Бонус по 120 лв. за всички пенсионери през октомври, ноември и декември

Вдигането на пенсиите се отлага за Коледа, а през октомври, ноември и декември всички пенсионери ще получат по 120 лв. на месец. Това гласува депутатите с актуализацията на ДОО след няколко часови спорове. 

Така от 1 октомври влиза в сила бонусът от 120 лв. на месец. Той ще важи за октомври, ноември и декември. От тази дата майчинството през втората година ще е 650 лв.

За 25 декември се отложи преизчисляването на пенсиите с коефициента на стажа от 1,35. От Коледа минималната пенсия ще се вдигне и ще стане 370 лв., а таванът 1500 лв. 

Предложението мина с гласовете на "Има такъв народ", "Демократична България" и ДПС, както с част от депутатите на "Изправи се БГ! Ние идваме!". ГЕРБ не участва в гласуването.

Не разбрах дали има сватба между ДПС и ИТН, попита след гласуването Георги Свиленски от БСП.  Това доведе до нови спорове коя партия участва в годежи.

 "Г-н Йорданов е булката, Филип Станев е шаферката, а партито ще е довечера в Делта Хил при Славчо", каза от трибуната Стоян Мирчев от БСП. 

Всички търсят ДПС при личен интерес, обяви зам.шефът на ДПС Йордан Цонев. 

"Вие сте едър мъж с брада. Бъдете лъв, а не заек, не всявайте интриги", посъветва Филип Станев от ИТН. Според съпартиецът му Тошко Йорданов всичко е заради годежа между ГЕРБ, БСП и ДПС, които приели три различни предложения във вторник. Маймуната помни 3 минути, каза още Йорданов и препоръча на Мирчев уроци по запаметяване, защото иначе бил от зоопарка.

Последваха нови обвинения и Георги Свиленски нарече Балабанов палячо. Накрая шефката на парламента Ива Митева наказа всички със забележка.

Работата по социалния бюджет продължава, за да се изчистят текстовете в приходната част.