Не мисля, че системата за онлайн преброяване е била хакната или компрометирана.

Това каза пред БНТ Любомир Тулев, експерт по информационна сигурност, по повод техническите проблеми на сайта за онлайн преброяването вчера.

Тази картинка, която вчера се разпространяваше в социалните мрежи или форуми - със съобщението за грешка, означава, че не може да се стигне по правилен път до сървъра, за да се визуализира съдържанието на сайта, обясни Тулев.

Може да има опит за т.нар. атака - отказ от услуга и тогава администраторите от НОИ да са решили да прекарат техния сървър зад клауд флеър, така че в момента можем да кажем много категорично, че няма как да се получи втора такава атака на този уеб сървър.

Аз съм дълбоко убеден, че сигурността на този уеб сървър е защитена, най-вероятно не са очаквали такъв наплив от желаещи да се регистрират и просто уеб сървърът не може да обработи всички заявки, обясни Тулев.

Той е категоричен, че няма компрометирана информация и гражданите могат да са сигурни за личните си данни. Това е сървър - всичко е възможно, но точно такъв тип атака - недостъпност, не може втори път да се случи, подчерта Тулев.