"Слушайки вчера дискусията по актуализацията на бюджета в Народното събрание, си казах, колко умно, че има стенографи да записват всичко, мисля че дискусията трябва да продължи и днес“, каза пред БНР Иван Нейков, директор на Балкански институт за социална политика и бивш министър на социалната политика.

 

Какво беше направено вчера – бяха увеличени разходите, които трябва да бъдат направени през бюджета на ДОО. Но не е ясно кое от кога.

Ние чисто конституционно вече нямаме заден ход и ако стенографските е записи покажат, че всичко е гласувано – и стоте лева, и 120- те лева, и увеличаването на минималната пенсия, и актуализирането на останалите пенсии, и увеличаването на тавана на пенсиите – ако всичко това излезе, че е гласувано – ние назад не може да се върнем.

Тогава - единственият разумен вариант, който има този не много разумен парламент, е да размести във времето мерките. Едни да започнат от първи октомври, други да започнат от първи януари, да речем актуализирането на пенсиите да е от първи януари", заяви в "Преди всички" Иван Нейков.

"Но аз започвам да се притеснявам, че всичко това работи срещу осигурителната система. Ние непрекъснато увеличаваме дела в пенсията, който не е свързан с приноса на хората в пенсионна система. А е свързан с предизборните борби на партиите", каза Иван Нейков.