Медиите да не могат да получават държавно финансиране по проекти в размер на повече от 5 процента от годишния им оборот. Това ще предложи парламентарната група на "Има такъв народ" преди второто четене на актуализацията на бюджета. Депутатът Тошко Йорданов обоснова защо трябва тези средства да се контролират:

 

"Твърде много медии съществуват само на общински бюджет. Да не говорим, че националните телевизии - частни, огромен процент от бюджета им се формира точно по линия на разни оперативни програми, и всъщност  те зависят реално от властта и затова дълги години наблюдавахме как двете големи частни медии правеха доста творчески новини по отношение на управлението на Бойко Борисов, защото наистина бюджетът им и заплатите им зависеха от това. В крайна сметка медиите трябва да се борят на свободния пазар и да живеят от рекламите и от стойността на продукцията си, а не да зависят от държавно финансиране".

От ГЕРБ биха подкрепили възможността финансирането на медиите чрез грантове и външни проекти да бъде ограничено. Депутатът Тома Биков е на мнение, че трябва да се подходи внимателно, защото може да се стигне до нови зависимости:

"Това трябва да се прецени, защото винаги рискът в тези закони, които целят да спрат по някакъв начин фалшивите новини, този риск съществува да навреди на така наречените бели медии".