Какви допълнителни пенсии ще получаваме от допълнителното осигуряване в пенсионните фондове от 2015 г. и как се е отразила кризата върху допълнителното ни осигуряване на старини. Това коментираха пред БНТ експертът на "Подкрепа" Мика Зайкова, бившият социален министър Иван Нейков и председателят на Асоциацията на пенсионните фондове Никола Абаджиев.
Няма никаква законова пречка на 1 януари 2015 г. пенсионните фондове да започнат да изплащат първите допълнителни пенсии. Хората, които са плащали редовно от 2000 г. до сега ще получат средно около 700 лв. пенсия, обяви Иван Нейков по БНТ. "Истината е, че сега се пенсионират хора, които въобще нямат осигуровки във фондове и не е коректно да искаме да плащат", обясни проблема Нейков.

В пенсионните фондове сега има 659 млн. лв. и те са от хората, осигурявали се през целия период. Партидите, по които има пари са 262 хиляди. Пенсионният фонд ги управляват и допълнително разпределя една доходност. Нека хората да не сравняват пенсията, която им се полага от Държавното подоходно облагане, каза Никола Абаджиев. Той уточни, че фондовете са изплатили над 20 млн. лв. на наследниците на починали лица.

"Не пенсионните дружества са виновни, а чисто и просто ние не успяхме да направим политика по доходите, да намелее броят на тези хора като възможност за ранно пенсиониране. Мина "Ораново" е най-пресния пример, че условията на труд не са се променили. В тази държава политици и анализатори да си спомнят за важния факт, че по времето на тоталитарния режим в мините са вкарваха войници. На тези младежи сега им трябват още 1 до 3 години, за да получат ранна пенсия. Не бива да се драматизира проблема той може да бъде решен с продължение на постановката в чл. 168 от КТ", коментира Зайкова. Според нея фондовете ще изплащат толкова, колкото са се събрали, а парите са малко. И първата причина за това са ниските доходи. Втората причина е безработицата и нестабилността на пазара на труда.