Daimler AG планира да инвестира повече от 40 млрд. евро до 2030 г., за да бъде готов да се съревновава с Tesla на изцяло електрически пазар на автомобили. Германският производител обаче предупреди, че промяната в технологиите би довело до съкращаване на работни места.

Очертавайки стратегията си за електрическо бъдеще, производителят на Mercedes-Benz заяви в четвъртък, че с партньори ще изгради осем завода за акумулатори, ускорявайки производството на електрически превозни средства, предава Reuters.

От 2025 г. всички нови платформи за автомобили ще произвеждат само електромобили, добави германският производител на луксозни автомобили.

„Наистина искаме да се заемем с това ... и да бъдем доминиращи, а и изцяло електрически до края на десетилетието“, заяви главният изпълнителен директор Ола Калениус пред Reuters. Той добави, че разходите за традиционни технологии за двигатели с вътрешно горене ще бъдат „близо до нула“ до 2025 г.

Въпреки това Daimler, който ще бъде преименуван на Mercedes-Benz като част от плановете за отделяне на дивизията си за камиони по-късно тази година, спря да дава конкретни крайни срокове за прекратяване на продажбите на автомобили с изкопаеми горива.

Някои производители на автомобили, като Volvo Cars, притежавана от китайската Geely, са се ангажирали да станат напълно електрически до 2030 г. General Motors Co каза, че се стреми да бъде напълно електрическа до 2035 г., тъй като всички те се опитват да намалят разликата до лидера в индустрията Tesla.

„Трябва да прекратим дебата за това, кога ще бъде произведен последният двигател с вътрешно горене, защото той не е от значение“, каза Калениус. „Въпросът е колко бързо можем да се приближим до 100% електричество и върху това се фокусираме.“

Акциите на Daimler нараснаха с 2.5% след новината, която идва малко повече от седмица, след като Европейският съюз предложи ефективна забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 г. Тази регулация е част от широк пакет от мерки за борба с глобалното затопляне.

Преди обявлението на ЕС производителите на автомобили вече бяха съобщили за поредица от големи инвестиции в производството на електромобили. По-рано този месец Stellantis заяви, че ще инвестира повече от 30 млрд. евро до 2025 г. за електрифициране на моделите си.

В Mercedes-Benz промяната ще доведе до 80% спад на инвестициите в двигатели с вътрешно горене и хибридни технологии между 2019 и 2026 г., което според групата ще има пряко въздействие върху работните места.

Електромобилите имат по-малко компоненти и затова изискват по-малко работници спрямо превозните средства с конвенционални двигатели.

„Трансформацията на нашата работна сила ще включва тежки решения. Да, като цяло трябва и ще намалим личните си разходи“, каза членът на Управителния съвет на Mercedes-Benz и ръководител на човешките ресурси Сабине Колайзен.

Daimler заяви, че от 2025 г. очаква електрическите и хибридните автомобили да представляват 50% от продажбите, като изцяло електрическите автомобили се очаква да представляват по-голямата част от тях. Това е по-рано от предишната прогноза, според която това трябваше да се случи до 2030 г.

Производителят на автомобили ще представи три електрически платформи - една, която ще покрие гамата от леки автомобили и джипове, една за микробуси и една за високопроизводителни превозни средства, които ще бъдат пуснати на пазара през 2025 г.

Daimler придобива и британската фирма YASA Limited, за да помогне за разработването на високоефективни електрически двигатели.

Компанията заяви, че ще изгради 200 гигаватчаса (GWh) капацитет за съхранение на енергия. Четири от новите заводи за батерии ще бъдат в Европа и един в САЩ.

Германският производител заяви, че скоро ще обяви нови европейски партньори за плановете си за производство на батерии.

ЕС настоява усилено да изгради капацитет на батериите, за да се противопостави на доминацията на Китай в производството на батерии.

Volkswagen AG от своя страна планира да изгради половин дузина заводи за акумулаторни клетки в Европа.

Daimler заяви, че като част от своята стратегия за електрификация ще изгради завод за рециклиране на батерии в Купенхайм, Германия, който ще започне да работи през 2023 г.