Канцеларията на турския министър-председател заяви, че разпространените аудиозаписи във видеопортала Youtube, които удрят по имиджа на Реджеп Тайип Ердоган, са фалшифицирани.

"Разпространените в Интернет записи на телефонен разговор между министър-председателя Тайип Ердоган и неговия син са напълно неверни, това е аморален монтаж. Създателите на този мръсен заговор срещу турския премиер ще бъдат привлечени под отговорност в съответствие със законите", се казва в изявление на правителството.

По-рано в мрежата бяха пуснати аудиозаписи, в които Ердоган говори със своя син Билял за необходимостта да се избавят от големи парични суми. Разговорите са от 17 декември 2013, когато в Турция се разрази корупционния скандал и следствените органи започнаха съответното разследване. Съдейки по записите, човекът, който се представя за турския премиер, моли своя събеседник да изнесе от дома си всички налични средства в размер на 30 милиона евро и да разпредели част от тях между роднините.

Материалите се появиха в мрежата 2 дни, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган започна своята кампания за насрочените през март местни избори.

По-рано прокуратурата обяви, че ще проучи подробностите около разразилия се скандал с подслушване на правителствени ръководители.

По данни на местната преса, сменените неотдавна няколко прокурори в Истанбул са открили секретни документи, доказващи, че полицията в течение на три години е подслушвала телефоните на почти седем хиляди души. Сред тях са министър-председателят и неговото най-близко обкръжение, президентът, директорът на националното разузнаване, политици и партийни лидери, бизнесмени, обществени дейци и журналисти. Полицията е получила съдебни разрешения за подслушването. Като мотив тя е посочила членството на подслушваните в някаква терористична организация "Таухид Салам".

Висшият съвет на прокурорите и съдиите на Турция планира за днес да се събере и обсъди създалата се ситуация, както и да разследва обвиненията, свързани със скандала.