Експлозивът, който в неделя беше хвърлен в кантората на частния съдебен изпълнител от Пловдив Петко Илиев, е бил голям колкото юмрук. Специалисти от ДОТИ - София, трябва да определят количеството тротил. Това заяви пред “24 часа” шефът на областната дирекция на МВР Пламен Узунов.

Криминалистите се надяват да открият извършителите по записите от двете камери, монтирани пред входа на луксозния офис на юриста. В 16 часа в почивния ден Илиев се обадил в полицията, за да съобщи за увития в тиксо пакет с излизащи от него жици. Забелязал го негов служител, който работел извънредно. Бомбата била метната през витринното стъкло на кантората, която се намира в центъра на града - на метри от жилищен блок, Хуманитарната гимназия и съда. Експерти са извършили на място контролиран взрив на самоделката.


Строшеният прозорец беше закрит вчера с найлон от служители в кантората на частния съдебен изпълнител. Той отказа всякакъв коментар. Предишния ден заяви, че няма представа кой му е сложил взрива.

“Не ни е известно към него да са отправяни заплахи. Тепърва предстои да проучим дейността му, за да установим има ли врагове. Бомбата може да е за отмъщение или сплашване”, каза директорът на полицията Пламен Узунов.

Ще бъдат проверени всички минали и предстоящи търгове на Илиев. В списъка му са десетки апартаменти и заеми на длъжници. За 17 март е насрочено дори наддаване за расов жребец, оценен за 3937 лева.

В окръжната прокуратура е образувано досъдебно производство за опит за унищожаване чрез взрив на имущество със значителна стойност. Предвиденото наказание е от 1 до 8 г. затвор.
Колегите на Илиев са стъписани от новината за бомбата в кантората му. Описват го като добър професионалист със солидни познания и опит. В системата е от 2006 г.

“Работата ни е такава, че предизвиква негативи у много хора, но ние само спазваме закона. Категорично осъждаме подобни актове на насилие”, каза Стефан Горчев.

Петко Илиев е член на съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители в България и ръководи една от най-натоварените кантори в Пловдив. Той води част от изпълнителните дела срещу фамилията на Кирил Рашков, която дължи близо 70 000 лева на общината за местни данъци и такси.

През ноември м. г. Илиев обяви на търг златния трон на Цар Киро за 1200 лв., както и други вещи на семейството. Процедурата обаче се провали, тъй като не се намериха купувачи. Частният съдебен изпълнител се е занимавал и с разпродажби на имущество на други известни личности под тепетата като цитрусовия бос Сотир Янков и строителния предприемач Стоян Анастасов.

Преди 2 г. Петко Илиев наложи запор върху сметките на пловдивската община и над 1 млн. лева бяха преведени в полза на “Метални конструкции”. Собственикът на фирмата първо успя да си вземе зала “Строител” от градската управа, а после я осъди за пропуснати ползи за 5 г. назад. Общинските прависти тогава се оплакаха, че Илиев е дръпнал парите, преди да изпрати покана за доброволно изпълнение.