Здравният министър Кацаров: Епидемичната обстановка ще бъде удължена с два месеца. НОЩ не е необходим за управление на кризата.

Извънpeднaтa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa щe бъдe yдължeнa c двa мeceцa дo ĸpaя нa мaндaтa нa cлyжeбнoтo пpaвитeлcтвo. Toвa ĸaзa здpaвният миниcтъp Cтoйчo Kaцapoв пред БTB.

Тoй oбяcни, чe aĸo нe я yдължи, нямa дa мoжe дa пpилaгa вcичĸи нeoбxoдими пpoтивoeпидeмични мepĸи – ĸaтo нoceнe нa мacĸи нa зaĸpитo, oгpaничeния пpи пътyвaния и дp. Cпopeд ceгa дeйcтвaщaтa зaпoвeд oбcтaнoвĸaтa щe дeйcтвa дo ĸpaя нa мaй.

Националният оперативен щаб не е необходим за управление на кризата, той беше предназначен да дава пресконференции,каза още Кацаров.„Националният оперативен щаб е закрит в средата на април. Не е необходимо да има такъв щаб. Това беше една работна група към министър-председателя, която да съветва бившия министър-председател. Тя не е необходима за управление на кризата. Той, според мен, беше назначен, за да съобщава лошите новини, тези, които премиерът или здравният министър не искат да съобщят на хората. Решенията, според закона, винаги са вземани от здравния министър. Щабът никога не е могъл да прилага каквато и да било мярка. Той беше предназначен да дава пресконференции“, подчерта той. Д-р Кацаров добави, че има достатъчно канали, чрез които да бъде осведомявана обществеността. Той подчерта, че това, което според мен, трябваше да се приложи противопандемичен план и щеше да има по-добро управление на кризата. „Аз имам огромен екип в администрацията освен това получавам съвети от всякъде. Има достатъчно експерти и достатъчно държавни органи“, каза той.

„Големият проблем е кризата. Драмата на служебния здравен министър за разлика от останалите ми колеги е това, че аз попадам в ситуация на криза и съм натоварен с почти всички отговорности от закона“, каза той. „Това не е първият път, когато ми предлагат да стана министър. Няколко пъти през последните години съм имал такива предложения. Аз съм човек, който познава много добре здравната система. Казвам аз бих се съгласил ако пред мен се съгласите да извършим тези реформи, те казват, че това не може да стане сега, щом не може – има достатъчно кандидати. Сега ситуацията е дори по-различна, защото аз не мога да кажа да извършат тези реформи, защото без парламент те не могат да бъдат извършени. Причината, заради която се съгласих, че ние в последната година сме в една ситуация на обществена промяна“, обясни д-р Кацаров. Той добави, че знае, че не може да извърши реформи и че мандатът е кратък, но е готов да поеме този риск, защото смята, че всички трябва да застанем открито, ако искаме в страната ни да стане по-добре.