Областният управител Борислав Българинов се обяви категорично срещу нарушаването на изборните правила, сред които най-често става дума за купуване на гласове и контролиране на вота. Според него областните управители и политическото ръководство могат индиректно да повлияят сериозно на изборния процес и на резултата след това.

Механизмът е чрез управлението на държавните структури в региона и по-точно чрез назначаване на приближени хора, които да накарат подчинените си да гласуват за определена политическа сила или кандидат. Въпреки това Българинов е категоричен, че няма да има никакъв реваншизъм от негова страна.

„Ако някой обаче, който представлява държавата в региона има некоректно поведение спрямо закона, ще бъде уволнен или преместен на друга работа. Всички останали, които работят и се подчиняват на закона, ще останат на определените си места“, допълни още той.

В най-кратки срокове областният управител ще поиска и подробен анализ от страна на Областната дирекция на МВР за това как са протекли предходните избори. Ще се търси и отговор на въпроси, които до момента не са поставени на преден план. Например дали в част от секциите се наблюдава нетипична и прекалено висока активност спрямо някои от лицата. Борислав Българинов е категоричен, че няма да допусне каквито и да са престъпления или нарушения на предстоящия вот за народни представители на 11 юли тази година.

Колкото до това дали се е колебал за новото си назначение, той е категоричен, че всеки отговорен българин, който има подобна възможност, би трябвало да постъпи по сходен начин. Целта на всички трябва да бъде насочена към промяна на модела, а това може да стане с общи усилия и действия. Само така бихме променили статуквото и определянето ни като най-бедната държава в Европейския съюз и една от последните по свобода на словото.