Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели и португалският външен министър Аугусто Сантос Силва ще бъдат утре София и Скопие, съобщиха от Европейската комисия.

Двамата ще се опитат да посредничат за разрешаването на спорните въпроси между двете държави, за да може Република Северна Македония да започне преговорите за членство в Европейския съюз. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев каза вчера в Брюксел, че се надява преговорната рамка да бъде одобрена от България и страната му да започне преговорите още по време на португалското председателство на Съвета на ЕС, което изтича в края на юни.

Утре сутрин комисар Бархели и португалският външен министър ще бъдат в София, където ще разговарят с президента Румен Радев, както и със служебния премиер и с министър на външните работи в служебното правителство. След обяд те ще посетят Скопие, където ще се срещнат с президента Стево Пендаровски, както и с премиера Зоран Заев.

Официалното стартиране на преговорите за присъединяване с Албания и Република Северна Македония е ключов приоритет за ЕС и първите междуправителствени конференции с двете страни трябва да бъдат организирани възможно най-скоро след приемането на рамката за преговори от Съвета, казват от Еврокомисията.