Бунтовната пролет на 1876 г. отрежда на севлиевския край паметна страница в историята ни - това е един от трите центъра на Априлското въстание, в чиято подготовка се включва цялата будна севлиевска общественост. Тайният лозунг на бунта е “Продай си нивата - купи си пушка!”. Така и става, а кръвенишкият първенец Фильо Радев дори взел 15 000 гроша заем и от местния дерибей Саадуллах ефенди (уж за търговия) и също ги дал за оръжие.

Въстанието е обявено на 1 май на връх Бабан и още на следващия ден пуква първата пушка, а в сраженията, редом с мъжете си, участват и жените. Десетдневните боеве в планинските проходи завършват с кървавия разгром на Балканската република в Батошево, Кръвеник и Ново село. Последната битка заглъхва под връх Марагидик, но отеква в цяла Европа и дипломацията на Великите сили е принудена да извади “балканския въпрос” на дневен ред, а след неуспеха на мирните конференции, силата на оръжието става единственото възможно решение. 

При потушаването на въстанието в севлиевските села са разграбени и опожарени стотици домове, изпепелени са църкви и училища, загиват близо 300 мъже, жени и деца. Осем от водачите на въстанието, начело с председателя на революционния комитет Стефан Пешев, след жестоки мъчения, са обесени на централния севлиевски площад - там, където днес се извисява първият символ на млада свободна България - паметникът на Свободата, създаден през 1894 г. от известния италиански скулптор Арнолдо Дзоки.

На 22 май 2021 г., в 11:00 часа в местността Боаза край село Кръвеник севлиевци ще се поклонят пред героизма на предците си и ще се върнат 145 години назад във времето със зрелищна възстановка на боевете - събитие, което събира стотици родолюбци и се провежда всяка година под патронажа на кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов. Тази година ще присъстват и наследниците на героите от Априлското въстание в севлиевския край.