До дни новият министър на правосъдието Янаки Стоилов ще възложи одит на Агенцията по вписванията и на Дирекция „Българско гражданство“ и анализ на сключените обществени поръчки. Стоилов представи екипа, с който ще работи в следващите около три месеца. Част от екипа е и правосъдният министър от първото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, Мария Павлова.

Целта на проверките, които се очаква да приключат до края на месеца, е да не се правят смени, а да се установи има ли там лоши практики, които да отстранят в полза на гражданите, обясни Янаки Стоилов.

Ще се проверява и как се прилага националният механизъм за борба с корупцията.

Освен Павлова заместник-министър ще бъде и адвокат Иван Демерджиев.

Стана ясно, че вчера – в първия си работен ден, Павлова е разпоредила проверка в арестите и затворите от 2017 г. досега заради твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, че е видял записи, показващи над известен бизнесмен арестант, за да бъде пречупен.

„Ще изпратим също сигнал до главния прокурор, макар че там започнаха разпити, но тъй като ние нямаме разследващи функции, а определени лица се сочат поне като зрители на този запис, така че чрез такива разпити биха могли да се установят и евентуалните извършители или тези, които са направили записа“, отбеляза Стоилов.