Министерският съвет прие план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

МС одобри средства в размер 57,1 млн. лева, като това включва пълно обезпечение на 500 допълнителни секции в чужбина, заяви служебният министър на финансите Асен Василев.

Одобрени са и допълнителни средства в размер на 11.1 млн. лв. в случай, че епидемичната обстановка продължи по време на изборите. Ако не продължи, тази сума няма да бъде необходима.

След провеждане на обществена поръчка по доставката на допълнителните машини и след като се види колко машини ще бъдат необходими, Министерство на финансите ще поеме обезпечението.

След като Министерство на образованието подаде информация какво видеонаблюдение има и ЦИК прецени дали видеонаблюдение ще има, МФ ще подсигури необходимите средства, каза още министър Василев.

Дейностите, които одобрените 57.1 ще се финансират с тях включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Допълнителните средства в размер на 11,1 млн. лв. по бюджета на Министерския съвет са в случай, че изборите се проведат при условията на обявена извънредна епидемична обстановка в страната. За секциите в чужбина са предвидени средства по бюджета на Министерството на външните работи за спазване на противоепидемичните изисквания и мерки в различните държави.

При условие, че на територията на България няма обявена епидемична обстановка, то тези избори ще струват на българския данъкоплатец с 8,6 млн. лв. по-малко от изборите на 4 април 2021 година, които са на стойност 65,7 млн. лева.

В случай, че изборите се проведат в условията на епидемична обстановка, то одобрените средства за произвеждане на изборите на 11.07.2021 г. ще възлязат на 68,2 млн. лв. и ще бъдат с 2,5 млн. лв. по-скъпи от тези на 4 април 2021 г., като така се осигурява финансиране на над 500 секции в чужбина, което осигурява необходимите условия всеки български гражданин, желаещ да упражни правото си на избор да участва в изборния процес.

След провеждане на обществената поръчка за доставка на допълнителни специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталиран приложен и системен софтуер, ще бъдат осигурени необходимите допълнителни разходи за целта по бюджета на Централната избирателна комисия по реда на чл. 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси.

При вземане на Решение от страна на Централната избирателна комисия за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, правителството има готовност да осигури необходимите за целта допълнителни средства.

Актът на правителството е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс. Част от необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на предвидените в централния бюджет за 2021 г. разходи за произвеждане на избори по Изборния кодекс, а останалата част – чрез преструктуриране на разходите/трансферите по централния бюджет за 2021 година.

Правителството взе решение да се присъедини към договора на ЕК с "Пфайзер", с който се осигуряват ваксини за 2022 и 2023 г. за целия ЕС. Ваксини на тази компания ще бъдат осигурени в достатъчни количества за цялото население в следващите две години. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Договорът предвижда - ако се появи нов щам, "Пфайзер" да направи вариативна ваксина. За България числото е 14 милиона ваксини за тези две години, допълни д-р Кацаров.

"От днес влезе в сила моя заповед, с която разпореждам на Регионалните здравни инспекции да осигурят ваксини за личните лекари, за да се осигури по-голяма бързина и ефективност, те ще бъдат доставени до местата, където работят", обясни министър Кацаров.

Ще бъдат създадени мобилни групи за хора, които са неподвижни или живеят далеч, като съдействие ще окажат органите на МВР, социалното министерство, областните управители, кметовете и здравните медиатори.

Огромният брой починали са над 60 години, така че от понеделник до четвъртък ще се извършва ваксинация над хора над 60-годишна възраст и с хронични заболявания, обясни здравният министърът.

"Зелените" коридори не се затварят, те дори ще се разширяват, като в петък, събота и неделя ще се ваксинират всички граждани, включително и тези, записани в електронната система.

Този режим на ваксинация е предвиден за 2 месеца, надявам се да успеем да ваксинираме тази рискова група, защото това е решаващо за успеха срещу епидемията. Ако успеем да го направим, това ще ни развърже ръцете да премахнем много от съществуващите мерки и ограничения, каквото е желанието на гражданите, подчерта служебният здравен министър.

Знам, че има хора които, имат резерви за ваксините, аз самият съм имал резерви, защото много противоречиви информации се чуха, но вече са ваксинирани достатъчен брой и е ясно, че това е единственият начин да се нормализираме, каза още д-р Кацаров.

Никой не може да ни гарантира, че няма да има последваща вълна, включително от вирус, който се е изменил, допълни той.

На въпрос за маските и дезинфектантите на изборите, здравният министър отговори:

Преценихме, че е по добре процедурата да се децентрализира и доставката да се организира от областните управители според конкретните нужди, няма да минава през здравното министерство.

Най-вероятно ще има кадрови промени във ведомството, допълни още Кацаров.

На въпрос дали Националният оперативен щаб ще продължи да съществува, той заяви, че това е въпрос, който решава министър-председателят.

Моят съвет е, че ако самият той има потребност от това, той може да продължи да съществува, но от гледна точка на управлението на кризата, това не е необходимо.

Извънредната епидемична обстановка е до края на май. Тези дни трябва да решим. Има два аспекта, които да се вземат предвид. Данните показват намаление на разпространението на вируса. Това е зимна инфекция. Но има една но - заплахата от нов щам. За сега не е регистриран такъв в България, но малко предпазливост не е излишна. Другият аспект е свързан с плащанията - те са обвързани с това дали има обявена такава, каза здравният министър.

В отговор на журналистически въпрос за нарушения в здравни заведения, министърът каза, че са назначени проверки, като посочи като пример Александровска болница и допълни, че проверки ще има и на други места.