Отново напрежение на плаж "Смокиня". Природозащитници споделиха в социалните мрежи снимки на бетонни блокове, разположени на пясъка. Настояват да започне проверка и пясъчната ивица да бъде освободена от бетона.

Бетонните блокове предизвикаха поредно недоволство от страна на природозащитници. Според тях плажът ще бъде застроен. По думите на концесионера обаче няма унищожаване на плажна ивица или дюни. Блокчетата ще бъдат вкопани в пясъка, за да се поставят върху тях основите на три временни заведения, които са били разрушени преди около месец. Според скицата държавата разрешава 2% застроена площ, а концесионерът е категоричен, че няма да строи дискотека, чиято музика да пречи на къмпингуващите.

"За мен също е много учудващо, че така наречените псевдозащитници на природата правят тази атака срещу мен. 16 години няма нарушения на този плаж, 16 години се стремя да го направя по-хубав, предполагам, има някаква целенасочена атака", заяви концесионерът на плажа Иван Алексиев.

"Проблемът от екологична гледна точка според мен е, че методически това място, пък и плажовете в България като цяло се подлагат на едно системно унищожение. Защото там, където сега е плаж, преди няколко години са били защитени дюни. Те вече са унищожени и това му дава право да изгражда тези обекти", каза Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие".