Папа Франциск заяви по време на днешната си проповед, че загубата на невинни животи заради насилието между Израел и палестинците е "ужасна и неприемлива" и предупреди, че последният конфликт може да се влоши още повече.

"През тези дни ожесточените въоръжени сблъсъци между ивицата Газа и Израел взеха връх и рискуват да се превърнат в спирала на смърт и разрушения", каза папата след неделната молитва. "Питам се докъде ще доведат омразата и отмъщението? Наистина ли мислим, че ще изградим мир, като унищожим другия?", добави още папа Франциск.

Коментарите му, отправени към събралите се на площад "Свети Петър" във Ватикана, последваха специалната литургия за Мианмар тази сутрин. По време на литургията той повтори призивите за прекратяване на кръвопролитията в страната и призова хората да не губят надежда.

Папа Франциск призова също и за спокойствие в Близкия Изток, предаде БГНЕС.

"Апелирам за спокойствие към тези, които носят отговорност, да спрат шума на оръжията и да вървят по пътищата на мира с помощта на международната общност", заяви той.

Заради израело-палестинския конфликт най-малко 10 000 жители на Газа са били принудени да напуснат домовете си след изострянето на въоръжения конфликт с Израел. Стотици сгради в различни части на сектора са разрушени от обстрела, на който е подложен районът от страна на Израел.

Седми ден напрежението ескалира, а преди два дни "Хамас" заплаши, че групировката е готова да "преподаде" на израелската армия "сурови уроци", ако тя реши да навлезе в Газа. Това се случи, след като израелската армия мобилизира 7000 резервисти и разположи войски и танкове близо до границата с Газа.

Държавата Израел преживява най-тежките боеве между израелските отбранителни сили и палестинските бойци от войната в Газа през 2014 г. Те започнаха в понеделник, след като "Хамас" - палестинската организация, която контролира Ивицата Газа - изстреля ракети срещу Йерусалим и Тел Авив в отговор на сблъсъци между израелската полиция и палестински протестиращи близо до джамията "Ал-Акса" в свещения за мюсюлмани, юдеи и християни град.