Тя е толкова компактна, че може да се премине с кола по река Рейн за един час. Тя е притисната между Австрия и Швейцария, но се гордее с независимостта си. Властта там е концентрирана в ръцете на принца, който е в състояние самостоятелно да създава закони. Природните панорами са приказни, а сред замъците и храмовете се притайва модерен куб от стъкло и гранит с най-голямата колекция от съвременно изкуство.

През 2019 г. Лихтенщайн отбеляза 300 години от основаването си като княжество. Днес тя е най-богатата страна по БВП на глава от населението в света - над $170 000 и с една от най-ниските корпоративни данъчни ставки от 12,5 процента. В резултат на това много холдингови компании откриват офиси в столицата - Вадуц.

С територия приблизително три пъти по-малка от землището на София, населението на страната е около 40 000 души, от които една трета са чужденци.

Лихтенщайн наистина е изненадваща държава и ето още 19 доказателства за това.

Държавата е кръстена на управляващата в момента династия фон унд цу Лихтенщайн. На планетата има само три такива държави, включително Хашемитско кралство Йордания (в чест на хашемитите) и Саудитска Арабия (в чест на саудитите).

Първо знамето на Лихтенщайн е било жълто-червено (това са родовите цветове на династията), след това синьо-червено, символизиращо небето и залезите в планините. Но на Олимпийските игри в Берлин изведнъж се оказа, че знамето на Хаити е абсолютно същото и трябвало да добави княжеската корона.

Гербът на Лихтенщайн може да се използва само от държавни служители.

Княжеството не само няма излаз на море, но и граничи изключително със страни също без достъп до морета и океани.

В страната няма градове, но има комуни - общински области, състоящи се от едно или две села.

Лихтенщайн има най-високия БВП на глава от населението в света - около 175 000 щатски долара . Няма външен дълг, банките са надеждни, данъците са ниски - нищо чудно, че чужденците тук активно откриват банкови сметки в търсене на "данъчен рай" .

Страната няма национална валута, тук хората плащат в швейцарски франкове. Вярно, княжеството има право да сече свои монети, но в наши дни това те не са нищо повече от сувенири.

Лихтенщайн също няма свой език, официалният е немски (между другото, това е единствената немскоговоряща държава, която не граничи с Германия ).

Издаването на пощенски марки генерира почти същия доход за страната като туризма.

До 1984 г. Лихтенщайн е последната европейска държава, в която жените нямат право на глас.

Местната полиция има малко повече от 100 служители и армията отдавна е изоставена.

Към момента в затвора на княжеството има 9 затворници - по-малко има само в Монако и Сан Марино . Килиите силно наподобяват добри хотелски стаи, а храна на затворниците се носи от ресторант, за да не се харчат пари за заплата на готвача. Но това важи само тези, които са с присъди до две години - те могат да разчитат на такива облаги: останалите се изпращат "в замяна" в суровите австрийски затвори.

Прозорците и вратите в къщите не са заключени (няма крадци), но катинарите висят на кофите за боклук, така че да не се изхвърлят никакви чужди отпадъци. Тук това се спазва стриктно.

Транспорт - от градския транспорт има само автобуси, а самите жители предпочитат велосипеди. Страната няма летище и влакове.

Единственият хостел, разположен между Вадуц и Чан, е отворен само през лятото. Цените в хотелите направо "хапят", по-изгодно е да отседнете в граничния австрийски град Фелдкирх .

Страната има свой национален отбор по футбол, но там не играят професионалисти, а аматьори, които работят други професии.

Управляващото семейство постоянно живее в замъка Вадуц, поради което няма да е възможно да влезете вътре и да погледнете.

Къщата на принца притежава една от най-големите частни колекции в света с над 3000 картини, мебели и други експонати.

И накрая: тук се предлага да наемете страната за един ден за 70 000 щатски долара. "Собственикът" и гостите му (до 150 души) ще бъдат разходени из Вадуц, околните планини и замъци, обслужени с колекционерски вина и красиво направени фойерверки. Дори за тези пари можете да въведете собствена валута, герб и система от пътни знаци - жалко, само за периода на вашето "царуване". Но засега тази идея не е приета от никой друг, освен от рапъра Снуп Дог, който искаше да наеме Лихтенщайн за заснемането на видео клип. Отначало властите му отказаха, но по-късно промениха мнението си, защото да се спечелят допълнителни пари няма да попречи дори на и най-богатата държава.