Бившият социален министър Деница Сачева нарече отправените критики на президента Румен Радев за актуализацията на бюджета "смешен плач" .

"Знаете добре, че всички плащания в бюджета са гарантирани през Закона за държавния бюджет, включително и през Закона за държавното обществено осигуряване. В краткия мандат на това НС президентът нито веднъж не призова за актуализация на бюджета. Напротив - интересуваше се единствено и само от Изборния кодекс. Ние предложихме правителство, ако то беше прието, щеше да има актуализация на бюджета. Това щеше да бъде първата ни задача. Но, въпреки липсата на актуализацията на бюджета, беше вече обявено, 12 часа след като встъпи в длъжност служебното правителство, обяви, че внезапно е намерило 318 000 000 лв. и ще може да осигури добавките за пенсионери в размер на 50 лв. във времето, в което ще действа това правителство. Т.е. не може да се говори за това, че бюджетът е издънен, че в хазната няма пари".

На брифинг на ГЕРБ заместник-председателят на партията Даниел Митов благодари на държавния глава, че не е подписал указ за назначаването му за посланик в Румъния. В коментар за казаното от президента за провал на службите по шпионските скандали Митов каза: 

"Президентът в момента се опитва, предизборно, преди собствените си избори, да лъже всички едновременно. На едните да казва, че е прозападен, на другите да казва, че е проруски, на третите да се обръща, да намигва към Дубай през назначения в служебния кабинет и в крайна сметка да държи в плен българските институции".

По-рано, в предаването "Неделя 150" президентът Румен Радев каза, че с отказа да актуализира бюджета правителството на Бойко Борисов затруднява работата на служебния кабинет:

"В момента този кабинет е с вързани ръце. Отиващото си управление абдикира от една изключително важна задача за бъдещето на България, да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин отново да постави служебния кабинет в една изключително трудна ситуация. И сега, само в рамките на дни, това всичкото трябва да се смели, анализира и да се вземе тежкото решение, ще се внася ли в този вид - по този начин всички пасиви на този план да се хвърлят върху служебното правителство или ще се търси начин той да бъде актуализиран".

Пред БНР Радев отхвърли обвиненията на ГЕРБ, че не се е произнесъл по темата за шпионския скандал с Русия:

"Абсолютно неразбиране, манипулация на факти. След като си пуснал руските агенти на техните служби безнаказано, години наред да тровят български граждани, да взривяват наши складове с военна продукция, както твърдят ДАНС и прокуратурата. След като позволи "Газпром" да завземе всички входно-изходни точки на тръбопроводите, които минават през България... Да твърдиш подобни неща е върхът на наглостта."- коментира Румен Радев.