Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е освободен заради действията на полицията по време на миналогодишните антиправителствени протести.

Това става ясно от мотивите за освобождаването му от длъжност. Сред тях са нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, както и липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР.

"Като висша професионална длъжност в МВР главният секретар е длъжен да планира, организира и контролира основните дейности в Министерството на вътрешните работи и да отговаря за изпълнението им. Той носи отговорност за действията на МВР, насочени срещу започналите на 9 юли и продължили до края на 2020 година протести срещу разрастващите се корупция и беззаконие в управлението на страната, както и срещу ограниченията на свободата на словото", пише още в мотивите.

Уточнява се, че за охраната на обществения ред при протестните действия в столицата са включени сили и средства от различни структури на МВР, а при неутрализирането на протеста полицаите са допуснали грешки от организационен и технически порядък.

"Въпреки твърденията на главен комисар Ивайло Иванов, че операцията на полицейските органи е "перфектно организирана" и са се справили "професионално", вечерта на 2 септември 2020 година в София напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци.

Пострадаха в различна степен лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани, както и журналисти. Случилото се по време на протестите и действията на органите на МВР намериха отзвук и бяха отразени в позициите на редица международни правителствени и неправителствени органи и организации. Социологичните проучвания показаха, че обществото иска промяна и не толерира полицейското насилие", се посочва в мотивите за освобождаването от длъжност.

Като висша професионална длъжност главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици – формираното негативно отношение към органите на МВР по повод на действията им при неутрализиране на провокациите по време на протестите.

Като утежняващи обстоятелства се явяват обществената значимост на заеманата от главен комисар Ивайло Иванов длъжност и несъответствието на неговото поведение с характера на вменените му от закона задължения за борба с престъпността и опазване на обществения ред.

При осъществяване на своите правомощия главният секретар на МВР е нарушил утвърдените световни и европейски професионални стандарти, което е основание за прекратяване на правомощията му", се допълва още в мотивите.