Сериозен интерес към „зелените коридори“ за ваксинация срещу COVID-19 бе отчетен в Русенско през последните няколко дни. От вторник до края на съботния ден бяха извършени близо 4000 имунизации, като първа игла от някоя от ваксините получиха 1268 човека. Други 2677 бяха реимунизирани, което означава, че при тях имунизационният процес е напълно завършен.

Възможност за поставяне на ваксини без предварително записване на час, независимо дали става дума за иРНК или векторна, беше осигурена на две места в Русе и на едно в Бяла. По-конкретно това бяха пунктовете в УМБАЛ „Медика“, Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“, както и в МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла. Всички лечебни заведения предлагаха избор между препаратите на „Пфайзер/ БиоНТех“ и „Астра Зенека“, като в „Медика“ и в Бяла имаше възможност за поставяне и на „Модерна“. „Зеленият коридор“ в Бяла бе отворен само във вторник. Въпреки че на повечето места имаше опашки от рано сутрин, то до напрежение не се стигна и всичко прочете нормално. Навсякъде доставените количества ваксини стигнаха и нямаше върнати хора.

В имунизационните кабинети продължават да се поставят ваксини съгласно Националния план, както и на записалите се в електронната система. Навсякъде се извършват и реимунизации. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци. Стриктно се съблюдава и за спазването на противоепидемичните мерки.

До момента в областта са извършени 28219 имунизации, като при 10314 души имунизационният процес е напълно завършен.

До минути очаквайте информация и относно разпространението на коронавирусната инфекция през вчерашния ден в областта.