Градушка и буря удариха снощи населени места край Русе. Най-много са пострадали село Басарбово и квартал Средна кула, който се намира извън града. Поройният дъжд е превърнал пътя към квартала в блато, а хората разказват, че проблемът с отводняването стои нерешен от години.

Градушката е паднала снощи след 21 часа, а последвалият порой е превърнал пътищата и улиците в кални реки.

„Страшна градушка, която отнесла цялата кал от гората и я докара тук на центъра на Кулата. Как може да правят извън града канавки, как може да правят навсякъде канавки, а тук да няма“, възмущава се пред Русе Медиа Николай Петров.

Сред най-потърпевшите е собственикът на заведение Димитър Ереев. 

„От 2017 г. едно и също нещо се получава при мен, кал. Не знам, най-лошото ли трябва да стане, да се ударят две коли, хлъзгаво е. Там е завой, опасно движение, разруши се асфалт, тук ние не можем да работим, изобщо не можем да работим навън“, казва той.

Кметският наместник на квартала Божидар Йотов също е притеснен, тъй като проблемът е от години.

„Идва тази кал, която е стигнала тук на 700-800 м по пътя за града, и както виждате, на моста на места има около 20 см кал, създава ужасни условия за ПТП . Да не говорим,че това нещо като засъхне, както обикновено става, няма почистване поне до средата на лятото“, обяснява Божидар Йотов. Той припомня, че преди време е трябвало да бъде изготвен проект за отводняване, но след това повече никой не е говорил за него. Според Йотов сега е подходящ момент отново да се извади въпросният проект и да се реализира заедно с изграждането на канализацията на квартала.

Градушка и порой е имало снощи и в село Басарбово.

„Градушката бяло беше, на райграса бяло беше всичко, имаше три пръста сняг.  Всичко 100 процента из градината е замазано, навсякъде беше пълно с вода, всичко беше като езеро. Няма един тротоар направен, хората сами си правят пред къщите и гаражите“, казва Владимир Радоев.

От кметствата настояват държавата да даде повече средства на общините, за да могат да се справят с подобни бедствия сами. От община Русе са обещали, че още днес ще изпратят техника, която да изчисти калта, преди да е изсъхнала и да се е втвърдила.