Социалният и финансовият министри - Гълъб Донев и Асен Василев, обявиха, че добавките от 50 лева за пенсионерите ще продължат да се изплащат до края на мандата на служебното правителство.

"С г-н Василев се договорихме, че средствата 50 лв. към пенсиите на всички български пенсионери ще продължат поне до края на мандата на служебното правителство", каза социалният министър Гълъб Донев.

Той уточни, че депутатите от служебното правителство осъзнават, че положението, в което се намират българските граждани, е тежко заради пандемията и обществото очаква реакция от страна на правителството. Затова още на първото си официално заседание служебният кабинет е обсъдил социално-икономическите мерки.

Министрите помолиха до 10 дни отсрочка, за да проработят сценариите как и кои антикризисни мерки да продължат. Те отбелязаха, че финансовото състояние на държавата е тежко.

"Мярката за българските пенсионери е насочена към хората, които са най-ударени от кризата. Що се отнася до мерките за бизнеса, там работим с министъра на икономиката, с министъра на туризма, за да видим по какъв начин, не само към фирмите от пострадалите сектори, но и към целия български бизнес, да може да тръгне подкрепа от икономическата вече криза", заяви финансовият министър Асен Василев.

По думите му се обмислят варианти да се помогне и на самонаетите лица.

"Ще ви помоля да ни дадете 7 - 10 дни, за да проработим, да проиграем сценариите, да видим какво финансово обезпечение би имало за такива мерки, с цел да ви предоставим допълнителна информация как ще подкрепим икономиката, защото истината е, че, ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо, ако заработи бизнесът, пари ще има за всичко", каза още служебният финансов министър Асен Василев.