Твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства в арестите с известни бизнесмени ще бъдат проверени от Министерството на правосъдието. Това обяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Той увери, че ще бъде извършена обективна проверка на всички изнесени данни, но поиска повече конкретика.

Към двама бизнесмена, пребивавали в ареста по различни разследвания, насочи вниманието Илчовски - Миню Стайков и Николай Банев.

Първият отрече да е участник във видео с издевателства, а адвокатът му уточни, че има разминаване между времето, в което клиентът ѝ е бил под стража и това, в което Илчовски твърди, че го е видял.

„Това са стари проблеми и няма защо да се заблуждаваме, че са изчезнали“, коментира днес Янаки Стоилов и призова за конкретика:

„Трябва да се посочват места, приблизителен срок и някакъв потенциален кръг лица, за да може наистина ефективно да се провери. Защото това, че ще има валежи някъде на територията на страната по някакво време, няма да ни помогне да се справим с този проблем. Аз наистина искам да се внесе по-добър ред, но това изисква не всичко да бъде свършено от хората, които сигнализират, но все пак те да ни насочат какво точно да бъде проверено“.

Стоилов имаше днес дебют като председателстващ Висшия съдебен съвет, а първа точка в заседанието беше доста гореща - приемане на декларация срещу закриването на специализираните съд и прокуратура.

Това предложение мина на първо четене в правната комисия на разпуснатото 45-ото Народно събрание и изкара прокурорите от страната на протест.

В рамките на дебата, който продължи три часа, мнозинство и малцинство спориха за качеството на специализираното правосъдие и за това кое е политическа намеса - предложенията на „Демократична България“ за закриване на спецсъда и прокуратурата или приемането на декларация срещу това, след като със закриването на 45-ото НС темата вече не е актуална.