И през 2021 г. инициативата #steniskanabala дава възможност на зрелостниците да дарят средства в подкрепа на абитуриенти сираци, които продължават обучението си след 12-и клас във висше учебно заведение. Едновременно с това, тазгодишното издание е и своеобразно състезание по съпричастност между поколенията. През 2021 година кампанията е отворена и към всички, които вече са били абитуриенти, напуснали училищната скамейка, но биха желали отново да съпреживеят онзи незабравим момент на завършването и навлизането в живота, включително учители и родители. Организаторите са подготвили дизайн на тениски за завършилите средно образование през всяка от декадите: 80-те и 90-те години на XX век и 00-те и 10-те години на XXI век. Всяка тениска е с характерен символ на тези десетилетия.

Кой випуск от завършилите средното си образование в периода от 1980 до 2021 година ще дари повече средства за стипендии, ще стане ясно в 8-то поред издание на благотворителната кампания, осъществяваща се по инициатива на Мото-Пфое и подкрепена от Български Червен кръст и официалния логистичен партньор DHL Express Bulgaria. Щампата на тениската е повлияна от онлайн платформите, които учениците ползват по време на дистанционно обучение. Всичко важно за програмата е качено на сайта https://steniskanabala.bg/, както и самата поръчка на тениските.

Кампанията #steniskanabala 2021 е и позитивен отговор на глобалната пандемия, която повлия всички аспекти на нашия живот, като образованието не направи изключение. Напротив, то е една от най-засегнатите сфери, с най-много неясноти и промени. Учениците са изолирани един от друг, докато са в дистанционно обучение и е трудно да се изгради чувството за сплотеност и принадлежност към един клас, випуск, училище.

Интересът към инициативата #steniskanabala започна далеч преди обявяването на новата кампания. Цели класове зрелостници се свързаха с организаторите на благотворителната акция, за да научат как могат да се включат в нея.

Всеки един решил да помогне може да се включи като дари сумата от 30 или повече лева чрез онлайн плащане или с банков превод към посочената набирателна сметка –

IBAN: BG30 UNCR 7000 1522 1567 04, BIC:UNCRBGSF, при УниКредит Булбанк АД.

Както и да сподели постовете на кампанията #steniskanabala във Facebook, Instagram, Twitter, TikTok.

За седемте сезона до момента инициативата обедини 11 032-ма дарители, с чиято помощ се набраха общо 553 244 лева. Така абитуриентите, които завършиха във випуските от 2014 до 2020 вкл., осигуриха стипендии за висше образование на 246 свои връстници, лишени от родителска грижа, както и допълнително финансиране на 85 отлични студенти от всички бенефициенти досега. Тениските – символ на кампанията – пристигаха при тях с важната благотворителна подкрепа на DHL Express Bulgaria, а чрез компетентната експертиза на БЧК Столична организация дарителската инициатива достигна до зрелостници, загубили родители, които отговарят на регламента на програмата.

Повече информация за инициативата и пълни правила за организиране на стипендии и кандидатстване могат да бъдат намерени на https://steniskanabala.bg/.