От днес до петък включително са осигурени „зелени коридори“ в Русе за имунизация срещу COVID-19. В рамките на няколко дни без предварително записване на час ще бъдат поставени ваксини в два специализирани кабинета в крайдунавския град. Единият е в Университетска болница „Медика – Русе“. Там имунизациите ще се правят в изнесен пункт пред ДКЦ – 2. Работното време на пункта е от 08.30 ч. до 16.30 ч. Другият кабинет е предвидено да функционира само още два дни – днес и утре от 07.30 ч. до 16.00 ч. Той се намира в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“ (Тубдиспансера). Навсякъде са осигурени достатъчни количества ваксини, като от РЗИ и лечебните заведения уверяват, че няма да се стигне до върнати хора. Всеки ще може избира между иvРНК и векторна ваксина. В Белодробната болница ще прилагат препаратите на „Пфайзер“ и „Астра Зенека“, докато в „Медика“ освен тях ще има възможност за имунизация и с „Модерна“.

В останалите имунизационни кабинети продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизация, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци.

Справка на сайта на Единния информационен портал показва, че до момента в областта са извършени 25479 имунизации, като повторна доза са получили 8484 лица, т.е. при тях имунизационният процес е приключил. Само за последното денонощие са поставени 1205 ваксини, което е нов своеобразен рекорд. 847 от тях са втори прием. Други 358 лица през последните 24 часа са получили първа игла от някоя от ваксините срещу коронавирусна инфекция. Предишният рекорд беше отчетен в петък срещу събота, когато бяха направени 1088 ваксини.