През март по искане на омбудсмана Диана Ковачева конституционните съдии единодушно решиха, че записаните в Закона за движение по пътищата санкции, според които при неплатени глоби се взема шофьорската книжка или се дерегистрира колата и се свалят табелите й, са противоконстуционни.

Месец по-късно Dir.bg поиска данни по Закона за достъп до обществена информация за това, какво ще се случи с книжките на шофьори и с регистрационните номера на автомобили, които според решението са отнети противозаконно.

От МВР отговориха, че отнетите шофьорски книжки ще се връщат по Закона за движение по пътищата, което означава, че съгласно чл. 159, ал. 2 от въпросния закон отнетите противоконституционно книжки ще бъдат върнати на техните притежатели, след като си заплатят изцяло дължимите глоби.

Според същия отговор отнетата регистрация на автомобил ще се възстановява по реда и условията на Наредба I-45 от 2000 година. А там пише, че вариантите за възстановяване на противоконституционно снети номера на автомобилите са два - служебно с отмяната на наказателното постановление или при поискване от собственика, след като извърви цялата процедура за пускане в движение на временно спрян автомобил.

В отговора си от вътрешното министерство не посочват дали след обявените за противоконституционни действия с отнемане на книжката или свалянето на регистрационните номера заради неплатени глоби, те ще бъдат върнати на собствениците им по служебен път - тоест без тези хора да дължат пари за глобите.

За миналата 2020 година в страната и по граничните пунктове са издадени близо 20 000 заповеди за принудителна административна мярка, което на практика означава отнемане на книжка на водач, а за тази година - до излизането на решението на Конституционния съд - общо 483 са отнетите шофьорски свидетелства.

Въпреки искането на Dir.bg за детайлна информация колко от тях са отнети на граничните пунктове, от вътрешното министерство отказаха да я дадат с мотив, че не водят подобна статистика.

От министерството посочват, че по санкцията "снемане на номерата на автомобил с незаплатени глоби" са издадени 5053 заповеди за принудителна административна мярка, което означава че и толкова са свалените номера на коли.

За тази година липсват данни колко са свалените табели на автомобили. От МВР отказаха да дадат информация и колко от регистрационните табели са свалени на влизане и на излизане от граничните пунктове, тъй като не разполагат с такава.