"Декларирали сме го преди месеци, че при нужда от още ваксини, бихме предложили на Министерството на здравеопазването и на министъра да се внесе която и да е регистрирана ваксина". Това каза пред БНР директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Той уточни, че в Европа са регистрирани 4 ваксини и добави, че когато и руската "Спутник V" бъде регистрирана от европейския регулаторен орган, може и тя да бъде внесена в България.

Проф. Кантарджиев беше категоричен, че в момента в страна има достатъчно количество ваксини.

Експертът подчерта, че изследванията показват, че клетъчният имунен отговор след поставяне на ваксина има протективно действие повече от година, дори години, уточни той. 

По думите му страната ни трябва да е сред първите, въвеждащи т.нар. зелен сертификат за ваксиниране на ЕС, за да може в по-безопасни и контролирани условия да идват туристи в България, а и българи да пътуват в чужбина.

Според него началото на юни може би ще станат реалност тези сертификати. 

Засега не се предвиждат нови, по-строги ограничителни мерки заради коронавируса, заяви още проф. Кантарджиев. Според него предприеманите досега ограничения са причина да бъде овладяна епидемията.