Ансамбълът на България спечели златния медал на пет топки, а Боряна Калейн взе бронз на топка на финалите на отделните уреди на Световната купа по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан).

 

 

Възпитаничките на Весела Димитрова в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова получиха за изпълнението си оценка от 45.600 точки (36.7 за трудност и 8.900 за изпълнение).

Това е второ злато за ансамбъла на България след титлата в многобоя вчера.

Сребърното отличие на пет топки завоюва Италия с 44.550 точки, а бронзовото е за домакините от Азербайджан с 44.000 точки, съобщи БТА.

В първите два финала при жените Боряна Калейн спечели бронз на топка, а Катрин Тасева се нареди пета на обръч.

Калейн получи оценка от 26.100 точки. Със същата е и Даря Трубникова от Русия, но тя има повече за изпълнение - 9.100 срещу 8.750 за Калейн. Българката ще участва на финалите на бухалки и лента малко по-късно.

Първи златен медал в кариерата си от Световна купа спечели италианката Александра Аджурджукулезе, която триумфира на топка с 26.350 точки. На обръч победителка стана Линой Ашрам от Израел с 27.150 точки, следвана от Лала Крамаренко (Русия) с 26.850 точки и Алина Гарнаско (Беларус) с 26.600 точки.

Катрин Тасева се класира на пето място с 25.300 точки. По-късно тя ще играе на финала на лента.

Така равносметката на България от турнира до момента е четири медала - два златни на ансамбъла и два на Боряна Калейн - сребро в многобоя и бронз на топка.

Предстоят финалите на бухалки и на лента при жените, както и на три обръча и два чифта бухалки при ансамблите.