Изявленията на изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск около напредъка на безпилотната технологията при превозни средства не винаги „съвпадат с инженерната реалност“. Директорът на компанията, отговарящ за софтуера на автопилота, който се внедрява в колите на Tesla, както и главният съветник на компанията, не са могли да потвърдят пред регулаторните органи в Калифорния, че до края на годината ще може да произведат напълно автономно превозно средство.  

Регулаторните органи са изискали потвърждение на разпространена информация за това, че бета версията на Tesla е разработена до ниво SAE 5, което управлява нивото на автоматизация на превозните средства. Инженерната реалност дава ниво 2 на проекта на компанията, което означава, че системата все още не е напълно автономна и изисква от шофьора да поеме контрола над превозното средство във всеки един момент.

Някои смятат, че Тесла подвежда потребителите поради името на неговия софтуер. Всъщност единият се нарича „Автопилот“, а вторият „Пълно самоуправление“. И в двата случая технологията не надхвърля ниво 2, тъй като водачът трябва да бъде бдителен по всяко време , в съответствие с отказа от отговорност на компанията.

„Както Tesla е наясно, неразбирането на обществото относно границите на технологията и нейната злоупотреба може да има трагични последици“, смятат експерти.