Днес гражданите на Европейския съюз отбелязват Деня на Европа, посветен на мира и единството на стария континент. Той се отбелязва всяка година на 9 май - датата, на която през 1950 г. е произнесена историческата Декларация на Робер Шуман - външен министър на Франция по онова време. В своя реч в Париж той споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Шуман предлага да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Идеята на Шуман поставя началото общността, която днес наричаме Европейски съюз.

За да отбележат Деня на Европа, през май институциите на ЕС в Брюксел и Страсбург отварят врати за обществеността. Местните служби на ЕС в Европа и в целия свят организират множество прояви за всички възрасти.

Денят на Европа ще бъде отбелязан и у нас. Тази вечер сградата на НДК в столицата ще засвети в цветовете на европейския флаг.

Предстоят и множество събития под егидата на Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото за връзка на Европейския парламент.

В рамките на играта "Евродедективи", организирана от Бюрото на Европейския парламент у нас, ще бъдат представени любопитни факти за ЕС. Това ще стане по време на разходка из познати места и сгради в центъра на София. Играта ще се провежда до 30 октомври на открито в столицата.

Любителите на киното ще могат да гледат филмите-финалисти за наградата "Лукс", европейската филмова награда на публиката.

На 12 май, в десетото юбилейно издание на нощта на литературата, ще се включат културни институти и посолства на държавите от ЕС. Популярни българи ще четат интересни откъси от европейски автори.