Имен ден празнуват Тома, Томислав, Томислава, а също и Христофор, Фори, Форьо, Христофорка

Великденският цикъл продължава с Томина неделя, неделята в края на Светлата седмица след възкресението на Христа. Тази година е на 9 май.

В този ден се почита Св. Тома, единият от Апостолите, още известен с прозвището Тома Неверни. Това име му е дадено, защото, когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал на чудото на Възкресението и поискал доказателство - да пипне раните на Иисус от приковаването на кръста.

Библията разказва, че в неделята след смъртта си Христос отишъл при апостола и му казал: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали." Тома се засрамил от неверието си и коленичил пред Спасителя и помолил за прошка. Тома е символ на човешката слабост, на търсенето на доказателство за чудото, без вяра, че изобщо е възможно. Но Тома остава един от най-ревностните разпространители на християнството.

На Петдесетница апостолите трябвало да изберат помежду си кой къде ще отиде да проповядва Божието Слово. На апостол Тома се паднало да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия. Там той сторил много чудеса и покръстил много християни. Повярвала и жената на един от царете и се покръстила. Тогава той се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения - хвърлил го в тъмница и в огнена пещ. Но апостолът все оставал невредим. Накрая Тома загинал, прободен от копие, а мощите му били пренесени в Месопотамия.

В народния календар Томина неделя е обречена на мъртъвците. В събота се боядисват яйца отново и се носят на гробища, заедно с козунак и хората си ги подават помежду си. По канон нищо не се оставя на гроба, освен да се запали свещ и да се прелее с вино и вода.

Имен ден на Томина неделя празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.

На 9 май Православната църква днес

почита паметта на Свети мъченик Христофор и Свети пророк Исая

Свeти мъченик Христофор живял по времето на император Дакий. Той бил християнин и изповядвал открито вярата си. Заради това бил подложен на страшни мъчения, след които оставал невредим. За да се опази от пошлостта на живота и от хорските пороци, светецът пожелал Господ да му даде лице на звяр, с което да замени красивото си лице на праведен момък. Често е бил изобразявн така или като мъж, който носи на рамото си малко момче – малкият Иисус Христос.

Според легендите свети Христофор бил великан – висок и много силен. Отишъл на брега на една река и започнал да пренася хората от единия на другия бряг. Сред преминаващите се оказало и едно малко момче, но когато Христофор го вдигнал, установил, че детето тежало повече от всички преди него. Учуден, той го попитал защо тежи толкова много, а то му отговорило, че носи товарът на целия свят на плещите си. Детето било малкият Иисус Христос. Всъщност името Христофор от гръцки /Christo-phoros/ означава „носещия Христос”.

Светецът бил публично обезглавен в Ликия около 249 г. Тленните му останки били пренесени в Толедо, а днес мощите му се намират в катедралата “Св. Петър” в Рим.

Свети Христофор е покровител на моряците, носачите, превозвачите, на пътешествениците, поклонниците и шофьорите. Повелител е на мостовете и градовете до реки. Смятан е за закрилник на внезапната смърт.

Свети пророк Исая живял през втората половина на VІІІ век пр. Хр. Той произлизал от рода на юдейските царе. На 9 май през са пренесени и мощите на Свети Николай Чудотворец от Балканския полуостров до Италия, в град Бари където почиват и до днес.

Имен ден днес празнуват Христофор, Фори, Форьо, Христофорка