Фестивалът „Вино и гурме“ се утвърди като гербова марка на нашия град не само за пловдивчани, но и за гостите от страната и чужбина, заяви на официалното откриване на седмото издание проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии /УХТ/, съорганизатор на събитието. Той изрази увереност, че и тази година дефилето ще донесе много радост на посетителите и успехи на изложителите.

Това е първата туристическа проява в града за тази година с богата съпътстваща програма и се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки, гарантираха от Съвета по туризъм. Броят на участниците е рекордно висок - 39 винопроизводители и гурме майстори от 27 изби и храни от 12 производители, за първи път има и чуждестранен участник - от Венеция. Гостите на дефилето ще могат да дегустират 200 български и 10 италиански вина.

След като дадоха старт на фестивала, проф. Моллов и инж. Фратев направиха обиколка в ресторанти, музейни къщи и галерии в Стария град, опитаха част от вината и разговаряха с винопроизводителите за проблемите в сектора. Майсторите от винарските изби с нетърпение очакваха експертната оценка на професора, а за повечето проби тя беше отлична. На много места ректорът беше посрещнат от студенти на висшето училище, които помагаха в провеждането на дефилето.

Ден преди официалния старт на дегустациите учебният ресторант на УХТ беше домакин на конкурса „Най-умело съчетание на вино и храна“, където петчленно жури отличи най-добрите участници. Днес тримата победители в надпреварата ще получат на официална церемония плакети от председателя на комисията доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор на университета.

.