Румънският премиер Флорин Къцу съобщи, че от днес всички румънци, които искат да се имунизират срещу COVID-19, могат да направят това без предварително записване, тъй като са осигурени необходимите дози ваксина, предаде Аджерпрес.

"От днес в Румъния - и не мисля, че има друг такъв пример в Европа - можете да отидете да се ваксинирате без записване: избирате си ваксинационен център, отивате и се ваксинирате. Това беше едно усилие, което искахме да направим от страна на правителството - да гарантираме, че имаме необходимите дози, така че всички румънци, които искат да се ваксинират, да го направят без да стоят на опашка", заяви Къцу.

Премиерът посети ваксинационния център, организиран в Палатната зала в рамките на ваксинационния маратон в Букурещ, който започна в 16.00 часа днес и ще продължи до 8.00 часа в понеделник. Къцу поздрави организаторите на събитието, както и всички медици, които за дошли да участват като доброволци в него. Той насърчи всички румънци да се ваксинират, за да може страната да се върне към нормалността.

"След като вчера имахме рекорд - над 100 000 ваксинирани за един ден, днес имаме 92 000 души. Колкото по-бързо се ваксинираме - имаме дозите, толкова по-скоро ще се върнем към нормалния живот, към живота преди пандемията", заяви още премиерът.

През последното денонощие в Румъния са ваксинирани 92 501 души. От началото на ваксинационната кампания на 27 декември 2020 г. в страната са поставени 5 781 222 дози ваксина на 3 529 427 души, от които 1 277 632 души са получили първата доза, а 2 251 795 души - и двете дози.