Отломки от китайска ракета се очаква да паднат неконтролируемо обратно към земната повърхност този уикенд незнайно къде.

Основният сегмент от кораба Long March 5B беше използван за изстрелването на първата степен на новата космическа станция на Китай миналия месец. Ядрото тежи около 18 тона и е един от най-големите обекти, които навлизат свободно в земната атмосфера от десетилетия насам, пише „Би Би Си“.

От САЩ заявиха, че наблюдават стриктно траекторията на обекта, но към момента не планират да го елиминират. „Надяваме се, че ще кацне на място, където няма да навреди на никого“, каза американският министър на отбраната Лойд Остин.

Прогнозите на различни организации и агенции посочват различни дати и часови интервали за падането на отломката. Според Аерокосмическата корпорация в САЩ това ще се случи на 9 май и не е изключено да е в Европа.

Миналата година към Земята полетя подобен основен сегмент. Тогава бе намерен на земната повърхност на територията на Кот д‘Ивоар в Африка.

Ракетата Long March 5B9 излетя от китайския остров Хайнан на 29 април, за да изнесе в космическото пространство модула „Тианхе“. Това е първата от общо 11 мисии, необходими за изграждането на китайската космическа станция.