Макар че беше одобрена в здравната комисия, не мина в пленарната зала

България няма да осигури от руската ваксина "Спутник V", преди тя да бъде одобрена от европейската агенция по лекарствата. Предложението на БСП, тя да бъде осигурена от страната ни бе отхвърлено от депутатите с 83 гласа "за", 69 "против" и 56 въздържали се. Подкрепа намери от БСП, "Има такъв народ" и по един депутат от ДБ и "Изправи се! Мутри вън!".

Макар и същото предложение да бе гласувано само преди 2 месеца в 44-ото НС, дебатът по руската ваксина продължи над 2 часа и предизвика бурни реакции и дори спорове кой не носи маска в залата. От ГЕРБ, ДБ и ДПС подчертаха, че все още не е доказана ефективността на ваксината и може тя да не е безопасна.

"Утвърдило се е едно правило, че когато Кремъл кихне, БСП се разболява. Руската ваксина може да е добра, а може и да не е. ЕС не е проверила качеството й. Не може да прекрачим правилата на съюза, от който сме част", каза Даниел Митов от ГЕРБ и попита защо не се иска от левицата да купим и другите руски ваксини, които вече съществуват на пазара.

"България и днес е на последно място по ваксинирани на континента Европа и на първо място по смъртност и то в целия свят", обясни проф. Георги Михайлов от БСП и добави, че внасянето от ваксината е в интерес на нацията.

Кой ще поеме отговорността, ако започне ваксинация с руската ваксина, попита Хасан Адемов от ДПС. "Според националната процедура в България няма как да бъде реализирано това предложение. Моля ви да не превръщаме тази дискусия в геополитически спор. В този проект няма нито кашлица, нито кихавица", каза още Адемов.

"Нашата изпълнителна агенция по лекарствата не смее да пие кафе, ако не е одобрено от Европейската агенция по лекарствата. Ако нашата не може да взема самостоятелно решения, то за какво ни е тя? Някога всяка ваксина се приемаше с експерименти", каза доц. Андрей Чорбанов и обясни, че нито германската, нито унгарската здравна агенция правят такива тестове.

"Тази дискусия е дежавю за част от присъстващите и същите аргументи бяха изнесени от БСП. Българската агенция спазва разпоредните на действаща нормативна уредба. Тази правна рамка е напомняна многократно на колегите в ляво", напомни за последното гласуване на това предложение д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ. Тя напомни, че има вече проект на решение по това предложение.

"Има ли възможност да се осигурят ваксини, те ще бъдат осигурени. В тази си част този проект е безсмислен", добави тя.

Антоанета Цонева от ДБ пък изнесе статистика около руската ваксина. 62% от руснаците не биха си сложили "Спутник" и към момента са ваксинирали едва 5%, посочи тя и добави, че самата ваксинация на Путин е обвита в мистерия и не е ясно с какво е имунизиран.

Дебатът стигна и до лични забележки за носене на маска. Бившият културен министър Вежди Рашидов направи забележка на Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!", че е без маска в залата. "Хайде да не проявяваш бабаитлък. Ми, има хора с придружаващи болести. Жена ми е в COVID-19 отделение, два етажа болни хора има", каза Рашидов.