Отпада ограничението за събирания и тържества с повече от 15 души. Така за сватбите, кръщенетата и погребенията вече няма ограничение за броя на присъстващите.

Това ново разхлабване на мерките вероятно ще направи най-щастливи именно тазгодишните абитуриенти, които с нетърпение очакват баловете си. С отпадането на тези ограниченията те ще могат да се забаляват малко по-спокойно. Спокойна е и ситуацията с разпространението на COVID-19 - това отчитат здравните власти, които дадоха брифинг и в днешния празничен ден.

Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на заболеваемостта. А България се нарежда на 20-то място по заболяемост в ЕС и на второ по смъртност. Като положителен факт здравните власти отбелязаха, че само за вчера има над 32 000 ваксинирани. Интерес към ваксинацията не липсваше дори в днешния празничен ден. И докато сутринта имаше опашки, около обяд и в ранния следобед интересът беше по-малък. Вижте още в репортажа.

България е вече само рискова зона. Хоспитализираните намаляват, натискът към лечебните заведения се успокоява. "Целта, която можем да постигнем през месец май, е по 50 000 души на ден", посочи проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването в оставка.

По време на празниците най-много дози ваксини са поставени в "Пирогов". А най-предпочитана е ваксината на "Пфайзер". В Александровска болница ваксинацията е започнала още в 9:00. Въпреки празничния ден в ранния следобед интерес към ваксините не липсваше. Най-предпочитана остава ваксината на "Пфайзер".

"Нямаме струпване на много хора, бързо работят екипите", потвърди д-р Момчил Кермедчиев, УМБАЛ "Александровска". Когато почнахме зелените коридори на 30-ти имаше 800 човека, опашката беше до булеварда, но следващите дни до 300-400 на ден задържаме, като трафикът не е на струпване, а през целия ден са хората.