Най-мащабното проучване в реални условия доказва ефикасността на ваксината на "Пфайзер". В същото време друго изследване показа, че реваксинацията с "Модерна" повишава нивото на антителата срещу щамовете на коронавируса.

Ваксината на "Пфайзер/Бионтех" е с ефикасност над 95 процента срещу Covid-19, но тя се понижава значително, когато е приложена само една от двете дози на препарата, установи най-голямото реално изследване в света, проведено в Израел - световен шампион по ваксинации срещу коронавирус, предаде Франс прес, цитирана от БТА. То беше публикувано в медицинското издание "Лансет".

В проучването се изтъкват ползите за общественото здравеопазване от националните ваксинационни програми. То бе подготвено от специалисти от "Пфайзер" и от израелското правителство.

Проучването се основава на данни, получени в Израел между 24 януари и 3 април, датата, на която 72 процента от населението над 16 години и 90 процента от хората над 65-годишна възраст бяха получили и двете дози от ваксината на "Пфайзер".

Анализът се съсредоточава главно върху високата ефикасност на ваксината при хората над 16 години, седем дни след прилагането на втората доза. Препаратът предпазва при 95,3 процента от случаите срещу инфекциите, при 97,3 от случаите на хоспитализация и при 96,7 от фаталните случаи. Тези нива на защита са подобни и при хората на възраст над 65 години.

Но се наблюдава рязък спад на ефикасността при получаване на само една от предвидените две дози. Успеваемостта тогава е 57,7 процента срещу инфектиране, 75,7% срещу хоспитализиране и 77 процента при смъртните случаи за хората над 16 години.

Проучването изтъква колко е важен пълният цикъл на имунизация при пълнолетните граждани с предвидените две дози. Още повече, че поставянето само на една доза може да осигури по-краткотрайна защита във връзка с възникването на по-резистентните варианти на коронавируса.

 "Модерна": Третата доза помага повече

Прилагането на трета доза на ваксината, разработена от американската компания "Модерна", след преминаването на пълния курс на ваксинация с препарата й, способства за повишаването на антителата срещу бразилския и южноафриканския щам на коронавируса, предадоха световните агенции.

За това свидетелстват предварителните данни от клиничните изпитания, публикувани на сайта на "Модерна".

В изследванията били използвани вече прилаганата ваксина на компанията, както и експериментален препарат, разработен специално за борба с южноафриканския вариант на коронавируса. Според предварителните резултати от втората фаза на изпитанията станало видно, че една доза от ваксината или доза с експерименталната ваксина срещу коронавируса , въведена повторно на вече ваксинираните, повишава титула на антителата към двата щама на коронавируса - южноафриканския и бразилския.

В изпитанията взели участие 40 души, получили две дози от ваксината на "Модерна". Отбелязва се, че след въвеждането на третата доза на една от ваксините при всички участници бил констатиран ръст на антителата както към коронавируса, така и към споменатите му два варианта.

Разработчиците отчитат, че ваксината, разработена специално срещу южноафриканския щам, се е оказала по-ефикасна срещу него, отколкото обичайната ваксина.

Пандемията и ваксинационните кампании са различни по страни

Според публикацията за проучването в Израел, имунизациите са довели до рязък спад на инфекциите от Covid-19. Но при все това специалистите предупреждават, че трябва да се отнасяме предпазливо към ваксинационните кампании в останалите страни и да не се правят генерални изводи. Това се налага от факта, че скоростта на имунизационните програми и развитието на пандемията са различни в отделните държави.