Обявената от президента дата за предсрочните парламентарни избори - 11 юли, предизвика реакции от страна на политическите сили. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че провеждането на избори през лятото крие риск от ниска избирателна активност и обвини другите партии в политическо късогледство: 

"Надделя партийното его, личният егоизъм, желанието дасе отиде спешно на избори за да се спечелят още повече гласове. Това политическо късогледство доведе до тази ситуация."

В същото време депутатът от партия "Има такъв народ" Станислав Балабанов прогнозира висока избирателна активност: 

"Ако погледнете историята на предишните парламентарни избори, които са провеждани лятото. Избирателната активност е изключително сериозна, независимо, че говорим за летни месеци."

Според Арман Бабикян от "Изправи се, мутри вън" активността ще зависи от избирателите: 

"От приоритетите, които са си поставили, дали да отидат на море и да гласуват, или да отидат на море и да не гласуват, дали ще се върнат българите от чужбина..."

Председателят на "Демократична България" Христо Иванов свърза датата за новите избори с миналогодишните летни протести: 

"Чудесна дата. Това беше една от датите на събитията на Росенец. Считаме, че ще ни бъде попътен вятър. Този път ще дължим много по-ясен отговор всички, какво управление си представяме. Миналата кампания беше доминирана от това, против какво управление сме. Приключи управлението на ГЕРБ - т.е. изпълнихме една от големите задачи. Сега трябва да се борим за това - "за" какво управление сме и другата голяма задача, която ни поставиха протестиращите как махаме Гешев".

Представители на ГЕРБ до момента не са коментирали обявената дата за предсрочните избори.