Новият състав на Централната избирателна комисия ще встъпи длъжност на 11 май, когато ще бъде разпуснато и 45-ото Народно събрание, заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава провежда консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на изборната комисия, съгласно новите разпоредби в Изборния кодекс.

"Трябва да действаме експедитивно и отговорно", призова президентът, според когото комисията трябва да има минимум 60 работни дни преди датата на изборите.

Днес кандидатите за 15-членния състав на ЦИК и за ръководството ѝ ще бъдат оповестени, а на 7 май от 09.00 часа ще се проведе тяхното изслушване, за да може указът за назначаването им да бъде издаден на 11 май.

"Политическата логика диктува политическите партии да намерят консенсус по отношение на състава на ЦИК", каза още държавният глава.

Квотите на партиите са 4 за ГЕРБ, 3 за "Има такъв народ", 3 за БСП, 2 за ДПС, също 2 за "Демократична България" и 1 за "Изправи се! Мутри вън!".

Съгласно закона всички ще бъдат представени в ръководството под една или друга форма, увери Радев.

Пред представителите на партиите той бе категоричен: "Президентът не избира състава на ЦИК", припомняйки, че парламентарно представените групи и коалиции посочват кандидатите и ръководството, а президентът единствено обнародва решението с акт.