Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна постепенен преглед на ваксината срещу COVID-19, разработена от китайската компания Sinovac. Това се казва в прессъобщение, публикувано на официалната интернет страните на фармацевтичния регулатор.

„Решението на Комитета на EMA по лекарствените средства (CHMP) да започне прегледа се основава на предварителни лабораторни резултати (неклинични данни) и клинични изпитвания. Тези проучвания показват, че ваксината предизвиква изработването на антитела срещу вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, и може да помогне за защита срещу болестта“, се казва в съобщението.

В същото време се посочва, че EMA ще проучи съответствието на ваксината с общоприетите стандарти на ЕС по отношение на ефективността, безопасността и качеството на препарата. Както се подчертава в прессъобщението, европейският фармацевтичен регулатор ще направи оценка на данните, когато те станат достъпни, за да реши дали ползите от използването на ваксината надвишават потенциалните рискове.

„Постепенното изследване ще продължи, докато са налични достатъчно данни за издаване на разрешение за пускане на пазара“, отбеляза EMA, добавяйки, че все още не е възможно да се установи времева рамка за този процес. Регулаторът обаче поясни, че се очаква цялата процедура за оценка на ваксината да отнеме по-малко време от обикновено.