Разходът за един машинен глас е 55 лв., а за една хартиена бюлетина - около 70-80 стотинки. Това заяви в ефира на Нова телевизия говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров. 

"Недействителните гласове не са проблем на изборната администрация. Нито Германия, нито Нидерландия не се намират в 20 век, но са преценили, че от гледна точка на сигурността на изборния процес е по-добре да няма машинно гласуване", коментира Димитров. 

По думите му, парламентарните избори най-вероятно ще са на 11 юли. Според него, машината не позволява да има недействителни бюлетини. "Никой не може да даде достатъчна сигурност, че този софтуер няма да произведе резултати, които нямат нищо общо с гласуването", каза още Димитров и добави, че би трябвало да има нова обществена поръчка за машини. 

Говорителят на ЦИК обясни, че машинното гласуване за провеждането на няколко избори е равно на коледните добавки на всички пенсионери.

Припомняме, че новите партии в 45-ото Народно събрание успяха да отменят ограниченията за изборните секции в чужбина. Освен това беше решено да гласуваме изцяло машинно. Промяната коментира бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия. 

"Това не е първият случай, в който такъв текст се въвежда в Изборния кодекс. Преди две години тези, които се изказаха, че това решение е противоконституционно, го гласуваха единодушно в Народното събрание. През март 2019 г. беше въведено алтернативно машинно гласуване, което не беше приложено на нито едни избори, защото по-късно беше отменено", посочи Томов.

Томов е на мнение, че машинното гласуване може да разреши два проблема, които създават хаос в изборния процес. Единият - да се елиминира субективният фактор при броенето на бюлетините, а другият - да се намалят недействителните гласове. По думите му, не може да се очаква, че проблемите на изборния процес ще бъдат решени просто с въвеждането на нови технологии за вота.