Ужасно разкритие обявиха американски учени. Домашните мухи разнасят коронавирус.

Екип на Щатския университет в Канзас, САЩ, доказва, че домашните мухи могат да се инфектират и да разпространяват SARS-CoV-2. Знае се, че вирусът може да бъде предаден по въздушно-капков път, например при кашляне или кихане, когато се отделят малки капки, съдържащи вирусни частици. В някои случаи пръските могат да образуват аерозоли и да преминат голямо разстояние и да попаднат по различни повърхности, създавайки риск от контактно разпространение на вируса. Учените доказаха, че вирусът може да се предаде механично и чрез вектор – домашните мухи, до 24 часа след излагането им в среда с вирусни частици, предаде България он ер.

Досега със SARS-CoV-2 са инфектирани над 140 милиона хора в цял свят и са загинали над 3 милиона от инфекцията, причинена от вируса. Симптомите варират широко – от липсващи до тежки.

При векторната трансмисия на патогените, въпросният вектор служи като място за размножаване на патогена и може да го предаде на следващ гостоприемник по биологичен или механичен път. Механичното заразяване се случва чрез вирусни частици, намиращи се по повърхността на вектора – неговите криле, тяло и т.н. За да се разбере ролята на мухите в разпространението на коронавируса са проведени две отделни изследвания, едното от които, за да се провери дали се заразяват самите насекоми, и второто, за да се разбере по какъв начин го предават, информира puls.bg.

Във второто са събрани проби от повърхности, които се изследват за вирусни частици след контакт с мухи-преносители. Пробите са изследвани с Real-time Polymerase chain reaction (RT-PCR).

Мухите се съхраняват в специални контейнери и пробите се взимат от стените на тези контейнери 4 и 24 часа след излагане на мухите на вирусни частици.

Резултатът показва, че мухите могат механично да разпространяват вируса до 24 часа, причинявайки инфекция на контактните лица.