Проблемът с глобалния недостиг на чипове, засягащ широк кръг от индустрии, вероятно няма да бъде разрешен поне още няколко години. Това заяви главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър в интервю за Си Би Ес Нюз, цитирано от Блумбърг.

По думите му компанията работи по разширяването на производствения капацитет в някои от фабриките си, за да отговори на недостига на полупроводници за автомобилната индустрия. Според него ще бъдат нужни няколко месеца, преди натиска върху доставките да започне да намалява.

„Ще минат няколко години, докато наваксаме нарастващото търсене във всички аспекти на бизнеса“, коментира Гелсингър.

Търсенето на полупроводници се засили през 2020 г., след като хората, принудени да останат по домовете си заради пандемията, инвестираха в компютри, смартфони, конзоли за видео игри и други електронни устройства. Същевременно с това много компании бяха принудени да прекратят работата си заради ограничителните мерки срещу разпространението на корорнавируса. Комбинацията от тези фактори доведе до голям недостиг на чипове, който се очаква да продължи през цялата 2021 г. и дори отвъд.

Кризата постави компаниите за производство на чипове в центъра на вниманието на политиците в цял свят. Миналият месец администрацията на американския президент Джо Байдън съобщи, че компаниите в сектора могат да разчитат на подкрепата и на двете водещи партии в страната за прокарване на закони за държавно финансиране.

По думите на Гелсингър доминацията на САЩ в тази сфера се с вила толкова, че днес само 12% от производството на чипове се осъществява в страната. Преди 25 г. САЩ са отговаряло за 37% от прозиводството.

„Всеки, който се вгледа във веригата за доставки казва: „Това е проблем“. Това е голяма индустрия от критично значение, като ние искаме повече от нея на американска земя. Искаме работни места в Америка и контрол върху дългосрочното ни технологично бъдеще“, коментира Гелсингър.