Криптовалутата етер – втората най-голяма след биткойн по пазарен дял – проби психологическата ценова граница от 3000 долара за брой. Монетата постави нов рекорд в ослепително рали, а инвеститорите очакват, че тя се изиграе полезна роля в децентрализираната бъдеща финансова система.

Към 13 ч. българско време един етер се търгува за малко над 3164 долара, сочи справка на Economic.bg в CoinDesk. Това представлява 327.91% скок спрямо нивата отпреди една година, като за сравнение ръстът при биткойн за същия 12-месечен период е 101.27%.

Голямото рали на етера отчасти представлява наваксване на печалбите от биткойн в края на 2020 г., коментира пред Reuters Джеймс Куин, управляващ директор на Q9 Capital, хонгконгски мениджър за криптовалути. Той също така обърна внимание на подобренията в блокчейн платформата Ethereum, от която се генерира токенът и която е ключова за нарастващото преминаването към децентрализирано финансиране (DeFi).

Куин признава, че първоначално ралито на етер наистина е ръководено от интереса към биткойн – логичният първи избор за институционалните играчи, които през последните месеци навлязоха в сферата. Посоката на движение на цената на двете криптовалути обичайно е еднаква.

Но ралито е узряло през последните шест месеца, а много от децентрализираното финансиране е изградено върху етериум“, коментира още Куин.