Кандидатът за президент на ГЕРБ ще е човек, който ще бъде приет еднакво добре и на Изток, и на Запад, но няма да е лидерът на партията Бойко Борисов. Той бе определен като умен и красив. Не стана ясно дали този кандидат няма да е предложеният за министър-председател Даниел Митов.

Това се разбра от думите на премиера в оставка на втория ден от Великден. С него на извънредния брифинг в централата на партията бяха председателят на ПГ Десислава Атанасова, външния министър в оставка Екатерина Захариева и вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. Борисов предпочете да се концентрира върху критики към действията на другите партии и отказът им да направят правителство, недостатъците в Изборния кодекс и постигнатите резултати от неговия кабинет.

"Аз съм човек, който винаги, когато влага парите на данъкоплатците, показва къде ги е вложил. Над 100 млн. вложихме за изборите. Демокрацията е скъпо начинание. Още повече, че ги проведохме в пандемия и пред острия поглед на наблюдатели от всички организации, които се занимават с тази дейност. Всички казват, че изборите са били честни."

"Именно заради това, че демокрацията е скъпо нещо, партиите са длъжни да направят така, че да има правителство. Има развити държави, към които ние се стремим, със 7-8 правителства. Има държави, като Белгия например, където на 1-2 години правят правителство. Там обаче няма тази глупост - служебно правителство. Но това е защото вярват в демокрацията и на политически парти, и на избора на техния народ", заяви още той.

Борисов благодари на избирателите, че ГЕРБ отново е първа политическа сила.

Той се възмути от "Отровно трио", които наричат ГЕРБ токсична партия.

"БСП, ДПС и „Да, България” не са ли токсични, след като никой не иска да работи с тях. Хайде, малко да си мерим думите и да зачитаме това, което ни е подредил българският народ при едни честни избори. Само да припомня, че в ЦИК ние само подкрепихме председателя и на тези избори в Комисията ГЕРБ беше малцинство. Там бяха представители на ДПС, БСП, „Демократична България”. Тогава много добре им дойде, когато не бяха парламентарно представена партия, да имат членове на ЦИК”, смята премиерът в оставка.

Борисов нарече партиите на промяната "партии на мимикрията". И призова: "Дайте да си подреждаме републиката".

Десислава Атанасова пък ги определи като "новите варвари".

"Повече от месец мина, бе, господа. Да си бяхте направили правителство, било то и проформа, както ви е проформа мнозинството в парламента. И то е само да обслужи кандидат-президента Радев. При този насипен парламент, при това отношение между политическите субекти, кога България ще има пълен мандат? Отново хвърлиха прах в очите на хората. И за партийната субсидия какво стана? Как се съешиха така, че и тя отпадна? Нали това им беше предизборната програма. На Разпети Петък да приемеш закон за три дни, при положение, че ние сме имали препоръки по тази тема година преди изборите да не се променя закона – целта беше една-единствена - ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент. Тук е големият парадокс. ЦИК се назначава от Радев, само че на парламента не му направиха методология. Кой трябва да бъде сега председател, как ще назначи и зам.-председател? Абсолютно се погазват всички принципи”, коментира още Борисов.

Според него следващо правителство няма да има, независимо от резултатите, защото партиите се държат безотговорно.

"Затова ние отидохме, предложихме кабинет – с имена, с хора, и отидохме да говорим. Те отказаха. Но те явно не искат да говорят нито с Трифонов, нито с БСП. А след два месеца кой ще ни оправи отношенията, когато имаме разединител на нацията, а не обединител? Защото след два месеца, след следващите парламентарни избори, започваме да плащаме за президентски. Бедна държава да дава пари за избори през два месеца, аз не го считам за редно", допълни той.

Бойко Борисов напомни, че правителството му е спасило страната от икономическата и финансова криза, справило се е с пандемията и не е въвело драстични мерки, както са постъпили други страни.

Въпреки критиките към Изборния кодекс, ГЕРБ няма да ги оспори пред Конституционния съд, стана ясно от думите на премиера в оставка.

"По какъв критерий ще кажеш в този град и тази секция ще има видеонаблюдение, в онази няма да има? Как така по възможност? Какво значи 100% машинно гласуване? Кога ще правят обществена поръчка и къде ще купят още машини? Кога?", запита Борисов. И допълни: "Как ще разнесат машините до САЩ, Азия, с лодки, с ТИР-ове, а там къде ще ги инсталират, кой ще наблюдава кой чука на тези машини или и там са създали организация за фалшифициране. Ако машината се повреди, казват нашите страховити юристи, тогава на хартия. Сетих се коя е печатницата на БСП, където трябва да отпечатат цялото количество бюлетини".