ГЕРБ с брифинг по актуални вътрешни и международни теми в централата на партията.

Партиите са длъжни да направят стабилно правителство, това коментира премиерът в оставка Бойко Борисов.

Благодари на българите, че са ги оставили първа сила. "ГЕРБ били токсични. А БСП не е ли токсична?. ДПС и ДБ не са ли токсични? Дойте да си мерим думите", каза той.

Изтъкна, че в ЦИК ГЕРБ били малцинство. Там имало представители на ДБ и БСП. Сега ВМРО изпаднали под 4 % и побързали да отнемат възможност да имат членове на ЦИК.

"Не може г-жа Нинова да каже по бързо да закриваме НС, защото Борисов продължава да управлява", каза Борисов и отново напомни, че от вота е минало вече 1 месец.

"При този насипен парламент, кога ще има пълен мандат. Никога", каза той за промените в ИК за мажоритарния вот.

"Как се съшиха така в парламента, че отпадна", каза той пък за идеята за 1 лев субсидия.

Отново напомни препоръчите на ЕС да не се пипа ИК преди вот. "Целта бе една единствена - ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент", каза Борисов. Поясни, че за да бъде диктатът пълен, НС не приела методология. Зачуди се дали ще назначи всички или ако му дадат неудобни кандидати, може да откаже. 

Още по смущаваща терминология и затова от сутринта умували с юристите. Намекна, че се нанасят щети на демокрацията. "Какво значи в един закон да напишеш при възможност. Какво значи това?", каза той и даде за пример видеонаблюдението. Попита и кога ще направят и обществените поръчки.

Засегна и машинното гласуване, като попита кога ще закупят и нови машини.

"Как ще разнесат машините до Америка, Азия - с тирове, лодки, самолети. Как ще ги инсталира, кой ще ги наблюдава. Или там са създали организация за фалшифициране", каза той. Сетил се коя е печатницата на мастит депутат на БСП, където ще трябва да отпечатат хартиените бюлетини, ако в дадена секция машините се счупил.

Изтъкна, че машините не са защитени. "Десетки милиони пари на данъкоплатеца ще изтекат. Защото тогава пак няма направят правителство, а служебното на Радев ще продължи", каза той. "Няма да има и следващо правителство, независимо от резултата", убеден е той.

Коментира и отношенията между ЕС и Русия. В Черноморския регион вместо платноходките, навлезли най-мощните разрушителни. В събота с ЕС работили и съюза приели декларация за правата на човека. Напомни, че на шефът на ЕП Сасоли му била наложена санкция от Русия.

"Обвинявам съм много пъти за Балкански поток, за туризма и добрите отношения с Русия и продължавам да смятам, че това е правилна политика. Но не може да мълчим за Навални и други", каза Борисов и разкритикува Радев и опонентите си, че не вземат отношение по важните международни теми.

Заръча на правосъдният министър Десислава Ахладова как ще се определи в кои секции видеонаблюдение или не.

Тя на свой ред изрази притеснения, че НС приемало закони без обществено обсъждане и прибързано. Даде за пример ИК, НПК, Закон за съдебната власт, които били приети без становищата на министерствата. Напомни, че юни - юли ще дойде новия доклад за върховенството за закона и се зачуди какво ще пише в него за новия ИК.

"Не го мисли. Отговорният за хаоса - Радев", каза на свой ред Борисов.

Ахладова поясни, че има много противоречиви текстове в ИК и изрази надежда да не се стигне до касиране на избори. Било неясно и как ще се гласува пропорционално или мажоритарно.

"Как няма. Чакай да питам. Отивам до секцията. Искам да гласувам на хартия. Вие ми казвате, че в секцията няма хартиени. Аз искам касиране", каза Борисов.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък обвини опонентите им в НС в прецедент. Не било се случвало сега промените в ИК да бъдат публикувани преди обнародването им в Държавен вестник. По думите й това, което демонстрирали като знания колегите от партията на промяната, било скандално. Даде за пример и гласуването в район "чужбина", при която нямало приета методология. "Те надминаха и правителството и мнозинството на Орешарски", каза Атанасова.

"Кои са промяната?", попита Борисов на свой ред като изброи имената на Татяна Дончева и Корнелия Нинова, които се изправяли от името на БСП срещу него. Поясни, че фирмата доставчик за машите е дарител за "Демократична България", а производителят е фирма от Венецуела.

Атанасова поясни, че от ГЕРБ очакват още по-скандални промени.

Борисов на свой ред заръча на Атанасова ГЕРБ да не внася ИК в КС, за да може българите да видят какво са сътворили в НС. Малко по-късно Борисов даде да се разбере,че се отказват от тази идея и все пак ГЕРБ ще даде промените в КС. Поясни, че са жалили мораториума, защото това решение било грешка. Напомни, че е разговарял с холандския премиер Рюте за машините, където се отказали от този метод на вот.  "Погледнете в Гърция как е. Погледнете техния ИК - на кого дава предимство", каза още той. Сега наказват народа насила да гласуват с машини.

"Стигнахме до ситуация да пазим правото от закона", каза на свой ред Атанасова.

"Само смях предизвикват", каза Борисов по адрес на опонентите си и поясни, че били безпардонни и се страхували.

"Не се ли притесняваме, че купуваме от държава като Венецуела", каза на свой ред вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Попита как машините ще се закарат в секциите в чужбина. "Явно нямат представа", каза тя.

"Или имат представа. Прави се умишлено. Ще бъде зверска лъжа. Стотици тирове трябва да тръгнат по света да доставят тези машини", каза още Борисов  и попита кой ще пази машините, кой ще ги инсталира.

Вицепремиерът Томислав Дончева пък заяви, че основният дискурс е, че партиите на протеста ги сменили. "Да управляваш не е да смениш фейсбук с парламентарната трибуна", каза той. По думите му всички се състезавали да критикуват , а НС се фокусирали само върху промяна на изборните правила.

"Пожелавам на моите опоненти да управляват три мандата", каза Борисов. Поясни, че още нямат кандидати за ЦИК. По думите му нямало методология за това. "Може да са шампиони по шах, бокс", каза той.

"Българският народ има страшен инстинкт", каза той и поясни, че в един момент ще осъзнае, че дори и Тодор Живков не имал премиер и президент. По думите му българинът не обича диктатурата и едноличното управление.

Борисов даде да се разбере, че не се притесняват от служебен кабинет. Неговата цел е да проведе честни избори.

"След като Дочева се върна, Капон се върна, Бабикян се върна, Мая Манолова се върна след Костинброд, нормално е и Боби Михайлов да се върне", каза той.

Борисов поясни, че няма нищо против протестите, защото те са оздравителни за всеки управляващ. Даде за пример 50 лева за пенсионерите, скока на заплатите на учители, полицаи и граничари. "Намира се диалог и хората се прибират. .. Аз съм за стабилна държава", каза той и поясни, че иначе не може да се говори за инвестиции. Заподозря, че ще се отрази и на кредитните рейтинги на страната, щели да скочат лихвите по кредити. Поясни, че бил против тези протести, които пречат.

Очаквайте подробности!