Сурогатното майчинство вече не се използва само от бездетни двойки

27-годишната американка Хилде Перинджър от Сиатъл предизвика разгорещени спорове в социалните мрежи, след като съобщи в инстаграм, че е износила и родила петото дете на брат си. Тя призна, че да стане сурогатна майка винаги е било нейна мечта и наскоро успява да я осъществи, давайки живот на племенницата си Елоиз.

Това се налага, тъй като 35-годишният ѝ брат Евън Шели и съпругата му Келси много искат още едно бебе, но лекарите са категорични, че пета бременност ще е рискова за 33-годишната жена, тъй като е имала сериозни проблеми при четвъртото си раждане. Така на помощ им се притичва Хилде, която има три свои деца.

Двете семейства извървяват заедно пътя по зачеването и появата на Елоиз. Документират го със снимки, които решават да споделят в инстаграм, за да насърчат и други хора да използват сурогатното майчинство.

Стореното от тях обаче не се приема еднозначно, макар САЩ да са сред страните с най-либерално законодателство по въпроса. Доста хора смятат, че е твърде егоистично от тяхна страна, при положение че хиляди американци не получават шанс и за едно бебе.

“Никога не съм мислила за сурогатно майчинство, защото изглеждаше прекалено, след като вече имам четири красиви деца. Но когато родих Ото и ми казаха, че няма да мога да имам повече, ме обзе някаква голяма тъга. Макар да беше много критично и да съм благодарна, че ни спасиха и двамата, дори не можех да му се насладя заради тази информация, която получих от лекарите”, разказва пред “Дейли мейл” Келси.

Хилде е наясно с тези нейни чувства и с желанието на брат си да има още наследници и през 2019 г., когато се събират за Деня на благодарността, им предлага помощ. Обяснява, че още като тийнейджър започва да мечтае да стане сурогатна майка и шансът да го стори за близък човек я прави още по-решителна. Предложението ѝ е толкова неочаквано, че отнема на Евън и съпругата му около три месеца, за да го обмислят. Притеснявах се какво ще стане, ако Хилде създаде неразривна връзка с плода и не може да се справи с раздялата, признава Келси. Проведени са консултации с адвокати, направени са физиологични оценки и двойката осигурява 40 хил. долара за извършване на инвитро процедура, медицинска застраховка, болнични и съдебни такси.

Келси е подложена на хормонална стимулация. Лекарите успяват да извадят 20 яйцеклетки от нея, които оплождат със сперма от съпруга ѝ, но само 4 ембриона оцеляват, като едва един е счетен за жизнеспособен и имплантиран в Хилде. “Чувствах се невероятно, знаейки, че нося бебето на брат ми, за да завърша семейството им. Не се привързах и за секунда към него, тъй като бях наясно, че просто го отглеждам за тях”, споделя тя.

Заради пандемията Келси и Евън не могат да наблюдават непрекъснато бременността на Хилде, но говорят ежедневно с нея, тя им изпраща снимки от видеозон след всеки медицински преглед. “Беше стресиращо да съм далеч от тях, но знаех, че бебето ни е в сигурни ръце”, спомня си Келси. Тя е много благодарна, че Хилде избира точно нея да присъства на раждането, тъй като може да гушне Елоиз веднага след появата ѝ на бял свят. “Веднага почувствах връзка с нея и изчезна усещането, че семейството ни не е завършено. Ние с Евън винаги мислим за начини как да се отплатим на Хилде за това, което направи за нас, но си даваме сметка, че едва ли е възможно. Няма нищо на света, което може да компенсира факта, че ни е направила най-великия подарък. Тя винаги ще бъде специалната леля на Елоиз”, споделя Келси.

Годишно в САЩ се раждат около 750 бебета от гестационното сурогатно майчинство, макар не във всички щати то да е разрешено. При него и двамата родители имат генетична връзка с бебето и затова процедурата е по-малко сложно от правна гледна точка. В резултат то е станало по-често от традиционното сурогатно майчинство, при което жената, износваща плода, зачева чрез естествено или изкуствено осеменяване. Тя е генетично свързана с бебето и в някои държави се изисква да се откаже официално от него и да бъде осиновено от биологичния си баща, за да е сигурно, че в бъдеще никоя от двете страни няма да има допълнителни претенции към другата.

Точно тези сложни процедури мотивират и 51-годишната американка Джули Ловинг да роди свое внуче. 29-годишната ѝ дъщеря Бриана преживява два аборта, единият от които с близнаци след 4-годишни инвитро процедури. Лекарите ѝ казват, че шансовете да износи свое дете са нищожни. Двамата със съпруга ѝ Арън са съкрушени от тази новина и тогава се намесва нейната майка. Тъй като вече е в менопауза, се налага тя да премине през хормонална терапия. “Направи го. Тя е упорита. Знае как да преследва целите си, тъй като е била атлет с множество маратони зад гърба си”, обяснява Бриана Локуд от Чикаго.

Тъй като сурогатното майчинство е широко разпространено в САЩ и срещу заплащане, от него се възползват редица световни звезди, които по една или друга причина не могат да се сдобият с наследници по естествен път. Сред тях е футболистът Кристиано Роналдо, който избра първо да има три деца по този начин, след което и официалната му приятелка Джорджина го дари с бебе. Британският певец Елтън Джон и съпругът му Дейвид също прибягнаха до услугите на майки под наем в Америка за раждането на двамата им синове, както и колегата му Рики Мартин.

Всички тези примери увеличиха световната популярност на сурогатното майчинство, но и засилиха споровете дали то не води до експлоатация на жени. Темата стана особено гореща, след като в разгара на пандемията се оказа, че стотици бебета, родени по този начин в Украйна, стоят затворени в хотел, защото родителите им не могат да дойдат, за да си ги вземат. Сред тях имаше двойки от Италия, Испания, Великобритания, България, Румъния, Австрия и Португалия. Случаят разкри колко сериозен всъщност е станал този бизнес. Заради по-ниските цени от тези в САЩ около 1500 украинки годишно вече раждат бебета на чужденци. Цената за услугата варира от 40 000 до 60 000 евро, като заместващата майка получава около 15 хил. евро от тях.

Сурогатното майчинство печели популярност и заради напредване на репродуктивните технологии, приемането на закони, ограничаващи осиновяванията, даването на право на гейдвойки да имат собствени деца и факта, че жените в развитите държави се решават на майчинство чак след 30 г., когато забременяването започва да става проблем.

Износването на чуждо дете у нас се смята за престъпление

За разлика от много места по света в България сурогатното майчинство е напълно забранено и се третира като действие против закона.

Жените, които износват и раждат чужди бебета срещу заплащане, са заплашени с глоба от 5000 до 15 хил. лева и до 6 г. затвор. Лекарите и посредниците, които им помагат да уредят отношенията си с биологичните родители на детето, също ги очаква до 3000 лева глоба и до 2 години лишаване от свобода.

Правени са няколко опита за прокарване на законодателство за сурогатното майчинство, за да се помогне на повече бездетни двойки да имат бебе. Всички те обаче претърпяват провал, тъй като съществуват опасения, че заради масовата бедност страната ни също може да се превърне в гореща дестинация за утроба под наем подобно на Украйна, Грузия, Русия и Индия. А това би създало проблем с ЕС, който забранява сурогатно майчинство срещу заплащане.

Освен това у нас все още се изоставят много деца, които чакат да бъдат осиновени. Така че трудно може да се защити сурогатното майчинство като единствен шанс за бездетните семейства, както се е случило в Нидерландия, Белгия, Великобритания, Израел и Гърция например. Те са го разришили при силно рестриктивен режим, след като проучвания са показали, че изоставени за осиновяване деца на практика няма.