"Това е момент, когато никога няма да забравя", заяви днес президентът на САЩ Джо Байдън във връзка с ликвидирането на лидера на терористичната организация Ал Кaида Осама бин Ладен преди десет години при атака на американските специални части, предаде "Франс прес".

По онова е Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама и като такъв присъства на 1 май 2011 година в ситуационната зала в подземието на Белия дом. В това свръхобезопасено помещение тогава той проследява пряко операцията в северния пакистански град Аботабад, довела до ликвидирането на лидера на Ал Каида.

Припомняйки си този необичаен момент от дългата си политическа кариера, Байдън приветства в комюнике членовете на разузнавателните служби, които са следили старателно Бин Ладен, ясното съзнание на президента Барак Обама в момента на взимане на решението, както и таланта и куража на екипа на терена.

Във връзка с предстоящото изтегляне на американските войски от Афганистан Джо Байдън подчерта, че САЩ ще останат бдителни пред заплахата от терористичните групировки.

"Ще продължим да наблюдаваме и да действаме срещу всяка заплаха (за американските интереси), която би се появила от Афганистан", предупреди президентът.