Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" вече не е необходима в републиката. Той направи това изявление в интервю за YouTube канала Xaver Live.

Според него страната не се нуждае от това лекарство. "Имаме достатъчно ваксини", каза Бабиш, отговаряйки на въпроса дали използването на "Спутник V" в републиката е затворена тема.

Чехия е сред най-тежко засегнатите от пандемията в ЕС през последните няколко седмици, с нарастващ брой инфекции и смъртни случаи, тъй като ситуацията се влошава от новите варианти на вируса.

Нито "Спутник V", нито Sinopharm са одобрени от регулатора на Европейския съюз - Европейката агенция по лекарствата (EMA), за разлика от ваксините Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca/Oxford, използвани в момента в Чешката република.

Русия стана първата държава в света, която регистрира ваксина срещу COVID-19. Лекарството е разработено от научната лаборатория "Гамалея' в сътрудничество с Руския фонд за директни инвестиции. Ваксината беше наречена "Спутник V".